Een explosieve en toch aimabele Republikein

Bob Livingston is de grote favoriet om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en de leider van de Republikeinen, Newt Gingrich, op te volgen....

IN veel opzichten is Bob Livingston een klassieke Republikein. Hij zet zich fanatiek in vóór grote bedrijven, defensie en criminaliteitsbestrijding, en tégen abortus.

De 55-jarige voormalige hoofdaanklager uit New Orleans is geen doetje. Hij heeft een aimabel, maar explosief karakter.

Vrienden en vijanden zijn het er echter over eens dat Livingston zijn woedeaanvallen meestal inzet om een bepaald doel te bereiken. Lang kwaad blijft hij niet, en hij is bereid met Democraten samen te werken.

Hij profileert zichzelf als iemand die een kalmerende invloed kan hebben op het Huis van Afgevaardigden. Als een manager die toeziet op stabiliteit en rust na de wilde en chaotische leiding van Gingrich en twee verkiezingen waarbij de Republikeinen zetels verloren.

Maar de verwachting is dat het Republikeinse beleid niet ingrijpend zal veranderen als Livingston het roer van zijn vriend Gingrich overneemt. Hij zal hooguit minder nadruk leggen op sociale en morele agendapunten.

Als voorzitter van het House Appropiations Committee, de commissie die beslist over de manier waarop federale gelden over de staten worden verdeeld, wist Livingston meer dan 100 miljard gulden te bezuinigen. Hij speelde een hoofdrol in het terugdringen van de overheidsuitgaven en het bereiken van een sluitende begroting in de Verenigde Staten.

De manier waarop hij in de budgetten snijdt was reden om hem vorig jaar met overweldigende meerderheid opnieuw tot voorzitter van deze commissie te benoemen.

Als Congreslid werd hij al tien keer herkozen. Livingston zit sinds 1977 in het Huis van Afgevaardigden.

Hij staat ook een harde aanpak in de bestrijding van criminaliteit voor. Mede van zijn hand is de wet waarmee recidivisten die twee maal eerder voor een geweldsdelict zijn veroordeeld, levenslang krijgen.

Sinds vorig jaar geeft hij leiding aan de stuurgroep van Democraten en Republikeinen die fatsoens- en gedragsregels moeten opstellen voor afgevaardigden. Vooral begin jaren negentig tastten onthullingen over corruptie en seksschandalen de reputatie van het Congres ernstig aan.

Livingston speelde een vooraanstaande rol in de mislukte campagne van de Republikeinen om met het sluiten van de overheidsinstellingen president Clinton te dwingen het streven naar een sluitende begroting in de grondwet op te nemen.

Toen hield hij in het Huis van Afgevaardigden een door veel televisiestations uitgezonden toespraak. Daarin zei Livingston: 'We zullen nooit, maar dan ook nooit inbinden. We blijven hier desnoods tot de dag des oordeels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden