Een exorbitant verlangen naar luxe

Zeven jaar deed juwelier Van der Heijden goede zaken met Monique S., tot ze hem 80 duizend euro schuldig bleef. Hij was niet haar enige slachtoffer. Ze wordt beschuldigd van miljoenenfraude.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN SCHOORL

DEN HAAG - Drie grote stappen was juwelier Peter van der Heijden verwijderd van Monique S., de Haagse advocate die zich gisteren wegens mogelijke miljoenenfraude voor de rechtbank moest verantwoorden.

Hij keek vooral naar haar handen, haar hals en oren of hij sieraden zag, die hij vorig jaar bij haar thuis had afgeleverd.

Zoals de drie karaat princess-diamant ter waarde van 50 duizend euro, rechthoekig geslepen, solitair, in een mooie hoge witte kleur, vastgezet op een ring. Stad en land had Van der Heijden ervoor afgereisd om deze uiteindelijk in haar huis in Soesterberg, samen met zijn vrouw, te overhandigen. Overigens zaten bij dezelfde bestelling van december 2011 ook nog een Raymond Weil-horloge, een collier en een armband, alles voor een totale waarde van totaal 80 duizend euro.

Zo deed Van der Heijden al zeven jaar zaken met S. Een topvrouw, dacht hij de eerste keer dat hij haar zag, tot in de puntjes verzorgd, representatief, ja daar kwam een dame binnen, een advocate met goede connecties in de bouw - en vastgoedwereld. Ze liet altijd haar kleding in de buurt van Krimpen aan den IJssel maken, vertelde ze hem, en het was haar opgevallen dat Van der Heijden zulke mooie spullen had, ze had zelfs het idee dat hij één van de beste juweliers van het land was.

En daarin sprak Van der Heijden haar zeker niet tegen.

Zeven jaar ging het goed, hij deed wel twaalf leveringen aan S. van ongeveer 100 duizend euro. Ze kwam altijd haar afspraken en haar financiële verplichtingen na. Tot ze dus begin dit jaar de betalingstermijn overschreed en hij naar haar kantoor in Den Haag mailde. Mevrouw S. had een longbloeding gehad, liet de secretaresse weten. Later bleek dat er nog een longbloeding overheen was gekomen en een ernstige salmonellavergiftiging bovendien, ze was zelfs op de intensive care terecht gekomen. Natuurlijk stuurde Van der Heijden een bloemetje.

In juni van dit jaar kreeg hij haar man Jos aan de lijn die statenlid was voor de PVV in de provincie Utrecht. Ja, ze was nog steeds ernstig ziek, werd Van der Heijden verteld. Een uur later belde S. toch zelf: het was allemaal veel erger geworden, ze was een nier kwijtgeraakt door nierkanker en nu vielen haar tanden en kiezen uit.

Een week later werd Monique S. opgepakt wegens verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Ze had haar cliënten voor een totaal van 5 miljoen euro opgelicht. Het ging om woningcorporaties als Casade (3,6 miljoen euro), Groene Vlieg BV (1 miljoen euro), Stichting Woonvisie (991.300 euro), BL Huisvesting BV (44.000 euro), Stichting Zorgpalet (125.000 euro) en Suijssenwaarde Project Beheer BV (75.000 euro). Ze liet hen gelden in een depot storten, dat ze vervolgens naar haar eigen bankrekening doorsluisde. Ze onderbouwde deze daad met vervalste documenten van gerechtelijke instanties.

Na de aanhouding van de advocate trad haar man terug als statenlid en een maand later, op 8 juli werd hij gevonden in de bossen van Zeist. Hij had met een pistool een einde aan zijn leven gemaakt. Hij zou administratieve werkzaamheden hebben verricht voor zijn vrouw.

De dag dat S. werd aangehouden trouwde de jongste dochter van Van der Heijden. Het was maar goed dat hij het niet had gehoord, anders was die feestdag mooi verpest geweest. Toen hij later in zijn zaak hoorde van de arrestatie, stond de wereld stil.

Hij was er kapot van, nog steeds, en zo zat hij gisteren ook in de rechtzaal te kijken naar S. Zij zat er onbewogen bij, in een sobere donkere outfit. Dat was wel anders geweest. Ze had een exorbitant verlangen naar luxe gehad, en ze was niet te stoppen geweest. Want Van der Heijden is niet de enige schuldeiser: kledingzaken, lingeriewinkels en paardenhandelaren krijgen allemaal nog geld van haar. Of de boot van 1,4 miljoen euro, een kadootje aan haar man, al is afbetaald, is niet duidelijk.

Ze droeg gisteren dus geen sieraden tijdens de eerste zitting. Dat was maar goed ook, want Van der Heijden was in staat om ze ter plekke van haar af te rukken, van die pathologische leugenares, die hem, de hardwerkende juwelier uit Krimpen aan den IJssel zo belazerd had.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden