Een euro is een euro

DE EURO begint steeds meer te lijken op Ajax: iedere 'kenner' heeft er wel een mening over, maar niemand weet hoe het verder moet....

Roept u maar!

Laurent Fabius, de Franse minister van Financiën, denkt dat de euro minstens 20 procent kan stijgen. Dat zei hij donderdag tegen Franse parlementariërs. Europese beleidsmakers roepen voortdurend dat de euro omhoog kan en moet, maar het is voor het eerst dat iemand een concreet cijfer noemt. Hoe hij bij die 20 procent komt, wilde Fabius donderdag niet zeggen. Wel verzekerde de bewindsman dat hij niet zomaar wat roept. Wanneer de euro begint te stijgen, weet Fabius niet.

De Franse parlementariër Didier Migaud overweegt president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) voor de rechter te slepen. Volgens Migaud, een vertrouweling van Fabius, heeft Duisenberg de euro ondermijnd door het geruchtmakende interview van vorige week in de Times, waarin de ECB-baas tegen alle regels in vertelde dat interventies om de euro te steunen er voorlopig niet inzitten. Volgens Migaud is dat in strijd met het Verdrag van Amsterdam, waarin de ECB de opdracht meekreeg positief bij te dragen aan de economische ontwikkeling in Europa. Migaud vindt dat het rentebeleid van de ECB daar ook al haaks op staat. De parlementariër overweegt het Europese Hof van Justitie in te schakelen, maar vindt het nu nog te vroeg.

Het Duitse weekblad Der Spiegel weet te melden dat de Europese regeringsleiders en ministers van Financiën het vertrouwen in Wim Duisenberg 'allengs verliezen'.

De Amsterdamse econoom Arnold Heertje vindt Duisenberg een man 'die precies weet wat hij zegt' en 'een strateeg die de waan van de dag achter zich laat'. Heertje betoogde dat woensdag op de opiniepagina van Het Parool. Zonder de euro en Duisenberg zou de koers van de gulden en de Duitse mark ten opzichte van de dollar nog veel lager zijn geweest, aldus de econoom.

Pedro Solbes, Europees commissaris voor economische zaken, vindt dat de val van de euro 'weinig betekenis' heeft, behalve voor mensen die dollars nodig hebben. 'Een euro is een euro', vertelde de Spanjaard de Franse krant Liberation. 'Uw huis is precies hetzelfde waard in euro's als zes maanden geleden. Tenzij u van plan bent het te verkopen en dollars te kopen.'

Eric Robin, Europees valutachef van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, denkt dat het uitblijven van steunacties en de voortdurende positieve cijfers uit de VS leiden tot 'de langzame dood van de euro'. 'We denken dat de euro zakt naar 82 dollarcent of iets minder. We hebben nog steeds opdrachten om te verkopen', aldus Robin tegenover het persbureau Bloomberg.

Het Spaanse ECB-bestuurslid Eugenio Domingo Solans meent dat de gezonde Europese economie 'vroeger of later' tot uitdrukking komt in een hogere euro. 'Ik wil een boodschap van vertrouwen overbrengen naar de Europese burgers dat hun koopkracht veilig gesteld zal worden', zei Domingo donderdag.

Valuta-econoom Lara Rhame van vermogensbeheerder Brown Brothers Harriman vindt de interventie van 22 september om de euro te ondersteunen mislukt. 'Elk psychologisch effect van de interventie is allang vervlogen, totaal verdwenen. De laatst overgebleven mensen die zich zorgen maakten over een interventie komen terug in de markt om weer euro's te verkopen.'

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) denkt dat de euro een katalysator is om de Nieuwe Economie ook in Europa tot bloei te laten komen. De munt brengt meer prijstransparantie en concurrentie. Door het wegvallen van het wisselkoersinstrument kunnen de beleidsmakers zich ook meer richten op de noodzakelijke flexibilisering van de Europese economieën. 'De euro is er al, misschien is de Nieuwe Economie wel dichterbij dan we denken', zei Wellink donderdag bij het Nederlands Verbond van de Groothandel.

De euro sloot donderdag in Europa, na heftige tussentijdse koersschommelingen, een pietsje hoger op 83,04 dollarcent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden