Een enorm turntalent dat gauw tevreden is

Suzanne Harmes (17) is de enige Nederlandse turnster die tijdens de wereldkampioenschappen in Anaheim nog in actie komt. De Nederlands kampioene heeft zich onttrokken aan de crisis in de nationale ploeg....

Suzanne Harmes geldt met haar soepele stijl als een enorm bewegingstalent, met zelfs grotere mogelijkheden dan de erkende Nederlandse topper Verona van de Leur.

De trainingscoördinator van de nationale ploeg, de ervaren Willem Veldman, stipte het bij de WK in Californië nog eens aan. 'Suzanne heeft een groter talent dan wie ook in het Nederlandse turnen. Iedere turnster, zelfs een lenig typje als Renske Endel, kijkt met jaloezie naar haar. Ze zegt wel eens tegen me: als ik dat toch ook eens zou kunnen.'

Harmes behoort met het behalen van twee individuele WK-finales, in de meerkamp en op vloer, tot de besten van de wereld, maar haar begeleiders zouden haar lieverminder tevreden willen zien. Zij zouden haar graag alles uit haar mogelijkheden zien halen.

Veldman: 'Suzanne kan een week de kantjes eraf lopen, genoegen nemen met een kwart van de trainingsinspanning van de anderen. Dan denk je, dat gaat nooit goed. Maar als ze het dan aan het eind van de week moet laten zien, dan ramt ze er toch even een oefening uit die iedereen stil krijgt. Zij heeft het gewoon.'

'Je kunt als meerkampster die Elena Gomez best aan', had Veldman bij het achtlandentoernooi in Groningen Harmes voorgehouden. Hij had gehoopt haar te inspireren tot grotere inspanningen; vergeefs. In Anaheim staat Gomez bovenaan in het meerkampklassement van de voorronde, Harmes bezet de elfde plaats.

De Zoetermeerse botste reeds over trainingsijver met haar vorige clubtrainer, de huidige bondscoach Frank Louter. Hij wilde haar een haast Amerikaans regiem opleggen, het uiterste halen uit de 33 uren aanwezigheid in trainingszaal Noordwester in Zoetermeer.

Harmes zag dat wat anders. Zij is zelfbewust en doet wat nodig is om haar strakke oefeningen intact te houden. Dat is hetgeen haar ' t best bevalt aan de nieuwe samenwerking met de Nijmeegse trainer Boris Orlov. Als de leerlinge SPW haar opdrachten klaar heeft, dan mag ze weg. Bij Louter in Zoetermeer was zoveel vrijblijvendheid te veel gevraagd.

Vorig jaar besloot Harmes dat het mooi was geweest met de samenwerking met Louter. Ze was al tien jaar min of meer onder zijn hoede, sinds het moment dat trainer Ronald den Heyer het zesjarige bewegingswondertje ontdekte. Een conflict over haar toenemende gewicht, het ruzietje zou het eten van een zak chips hebben betroffen, liep uit op het einde van de relatie tussen trainer en pupil.

Louter houdt het er nog altijd op dat hij haar doelbewust heeft ondergebracht bij collega-steunpunttrainer Boris Orlov. De rek was uit hun relatie die bij het Nederlands team – Louter is naast clubcoach ook bondscoach – een gedwongen karakter heeft. De twee zijn daar tot elkaar veroordeeld.

Harmes zelf heeft nooit veel willen zeggen over de breuk. Maar het kwam erop neer dat ze het nooit goed kon doen bij Louter en dat ze zijn trainingen was gaan haten. Voor haar omgeving was ze daarom niet te genieten.

Harmes, bepaald geen lachebekje, bloeide na haar vertrek bij Pro Patria op bij het Nijmeegse De Hazenkamp, waar de aanpak een stuk losser is dan in Zoetermeer. Haar grote talent, in 2001 in Murcia bewezen met de gouden medaille op vloer bij de jeugd-Olympische Spelen, de EJOD, mocht met de grote Spelen voor de deur niet verloren gaan.

De zaken verliepen niet direct even goed. Op de WK toestellen in Debrecen worstelde ze nog meer met haar gewicht. Pas dit jaar kreeg ze ook op dat vlak weer greep op haar lichaam. Ze wist bovendien te ontsnappen aan het blessurespook dat bijna de gehele turnploeg op de hielen zat. Dat gelukje kan te maken hebben met haar energiezuinige aanpak.

Harmes, voorheen geplaagd door een instabiele linkerenkel, ontpopte zich deze zomer tot de zekere leading lady van het Nederlandse turnen. Ze werd in juni Nederlands kampioene, met 36.888 in de meerkamp. Een dag later scoorde ze bij de toestelfinales een totaal van 37.312.

In Anaheim behaalde ze in de voor de ploeg mislukte landenwedstrijd 36.262, mede door een ingreep in de balkoefening. Ze had Louter voorgesteld iets voorzichtiger te turnen. Een vol punt meer zal nodig zijn om in de meerkampfinale in de buurt van de medailles te komen. Dat zou kunnen als Harmes haar ware aard, die van wedstrijdbeest, toont.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden