Een enerverend vistripje

Gevangen vis bijt terug.

Montpellier, 15 juni 1596

De volgende ochtend vroeg hebben we met de vissers een tocht op zee gemaakt. Ze waren met z'n zessen, ieder van hen had twee roeispanen. Na verloop van een uur vonden we hun net; ze hadden het de avond tevoren neergelaten en er bij wijze van baken een groot stuk kurk aan vastgemaakt.

Ze trokken het net naar zich toe, tot ze het met inhoud en al aan boord konden nemen, wat nog een uur in beslag nam. De vangst bestond uit een soort rode en blauwe kreeften, die ze lingoustes en normands noemden. De blauwe of normands waren anderhalve voet lang.

Er was ook veel rode kreeft, cancro (of krab) in hun taal, en verder sepia, tong en andere soorten zeevis. Ze hadden in het bijzonder twee zee-engelen, waarvan de grootste zes voet en de kleine slechts anderhalve voet lang was.

De vissers hadden de grootste engel samen met de andere vissen in de boot geworpen; ze dachten niet dat hij hun iets zou kunnen doen, ze zaten allemaal gewoon op hun verhoogde banken met de voeten op de volgende bank.

Maar het dier kwam ineens met minstens drie voet overeind, als een hond die op zijn achterste poten gaat staan; hij beet zich stevig vast in de kuit van de eigenaar van de boot.

Het lukte ons niet hem te doen opgeven en we moesten hem afmaken met stokslagen, die ook op de kuit van de man terechtkwamen.

Thomas Platter (1574-1628). Ingekort fragment uit Emmanuel Le Roy Ladurie: De reis van Thomas Platter. Vertaald door Theo Buckinx. Bert Bakker, 2003.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden