een eind hout en een stamper

Er wordt op deze plek af en toe, maar heel graag, lelijk gedaan over de ontwerpcultuur die Nederlandse huishoudens en de straat teistert....

tekst wouter klootwijk

Vormgeving is altijd hinderlijk als het er uitziet als vorm gegeven. Neem het rekje.

Als men in keukens een rekje gereedschap aantreft hebben bijna altijd de gereedschappen allemaal dezelfde handvatten. Eender van kleur, eender van vorm. Het pizzasnijwiel en het deeglapkartelrandjeswiel voor speelse pasta hebben de dezelfde designbroek aan. Het design in het bijzonder is niet ergens goed voor, maar het staat leuk, zo'n rekje alles eender. Leuk? Waarom is een straat rijtjeshuizen dan niet leuk en een rek blauw met zilveren handvatten waar wat onderuit steekt enig om te zien en goed van design?

Hier wordt gepredikt dat alles goed van vorm is wat precies en perfect doet wat het doen moet en niet bedacht is om er uit te zien. Daarom klopt het hart van de designbestrijder sneller in de winkel waar hij helemaal niet verwacht werd. In de Chinese supermarkt is kook- en snijgereedschap te koop van een schoonheid, zo ver van het Ste de lijk Museum verwijderd dat je erom kan janken. Gemaakt om te dienen waar het voor dient en nergens anders voor.

In een Haags winkelcentrumpje aan de Hoef kade is een Ghanees supermarktje gevestigd. Men vindt hier lang niet de rijkdom aan spullen die Chinezen in de grote steden van Nederland uit Azië hebben laten komen. Maar alles is er voor Ghanezen die op hun flatje in Den Haag of elders op Ghanese wijze willen koken.

We kochten er een eind hout om mee te roeren. En zo klinkt het misschien laatdunkend. Maar integendeel, het is de ultieme roerstok, van een goede lengte en zo gesneden dat hij goed vasthoudt, perfect roert en met een subtiel inkepinkje - leuk woord om verkeerd uit te spreken - dat voorkomt dat hij van de rand van de pan of schaal glijdt als hij erop te rusten wordt gelegd. Alleen maar goed, dus alleen maar prachtig.

En toen we een stamper kochten, in de vorm van een diabolo, vroeg de vrouw van de winkel voorzichtig of we wel wisten waarvoor hij dient. Ja. Maar hebt u dan ook de kom die erbij hoort? Nee. Ze verkocht ons voor 7 euro een kom van handgemaakt aardewerk en alweer niks bijzonders. Maar in de bodem van de kom zijn grove ribbels getrokken. Die werken samen met de stamper bij het fijnmaken van wat fijn moet. Heel onopvallend. Verschrikkelijk goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden