Een eigen geluid, gewone Nederlanders en Haagse wandelgangen

De week van de hoofdredacteur

Gewone Nederlanders, op vakantie in San Felice. Beeld Isabella Rozendaal

Volkskrantgeluid

Bij mijn dagelijkse tocht op de racefiets naar het werk luister ik de laatste maanden steeds vaker naar The Daily, de podcast van The New York Times. Hierin neemt presentator Michael Barbaro uitgebreid de tijd om het laatste nieuws tot in het kleinste detail door te spreken.

Ik mag ter redactie graag waarschuwen dat de aandachtsspanne van onze lezers steeds korter wordt, waardoor onze stukken meer vaart moeten krijgen en onze koppen pakkender moeten zijn. Maar een podcast is juist zo fascinerend omdat de journalist ruim de tijd krijgt om nu eens heel precies uit te leggen hoe de machtsverhoudingen liggen tussen Trump en de Republikeinen in het Congres, hoe Noord-Korea aan zijn raketten komt of waarom nation building in Afghanistan nooit is gelukt.

Redactieblog

Wilt u de hier besproken artikelen lezen? Zoek in onze app voor tablet of telefoon naar 'redactieblog' of ga op uw computer naar volkskrant.nl/redactieblog

Het is slow journalism of zo u wilt mindful journalism. Ernaar luisteren voelt als een frisse douche voor je hersenen, die door de dagelijkse nieuwsstroom nog wel eens overprikkeld dreigen te raken.

De Volkskrant heeft net zo'n podcast, Volkskrant Geluid, nu nog eens per week en binnenkort hopelijk vaker. Jonathan van het Reve, die in de vakantie wordt vervangen door Laura van der Haar, is onze eigen Michael Barbaro. Ga snel luisteren.

Jonathan van het Reve Beeld Els Zweerink

Stamgasten

In het Volkskrant Geluid van vorige week legde Gidi Heesakkers uit waarom ze zo graag schrijft over het dagelijks leven van gewone Nederlanders. Gidi reist alweer drie jaar lang elke week naar een café in Nederland om een stamgast te interviewen. Dat levert prachtige miniatuurtjes op van Nederlanders die ondanks vaak forse tegenslag, steeds weer vol goede moed aan de dag beginnen.

Deze zomer reisde Gidi Europese campings af om op bezoek te gaan bij Nederlanders die elk jaar naar dezelfde plek op vakantie gaan. 'Dat deden wij vroeger ook en dat beviel me uitstekend. Ik wilde weten waarom.'

Deze week interviewde ze de makers van Ik Vertrek, Expeditie Robinson en Geer en Goor. Ook deze programma's teren bij voorkeur niet op leedvermaak. 'Ik haal er zelf meer voldoening uit als het de mensen na een hoop ellende toch maar mooi lukt', zegt een van de makers van Ik Vertrek. 'Het is makkelijk om te lachen om de gewoontes van een ander, zegt Gidi zelf in het Volkskrant Geluid, 'maar we hebben allemaal gewoontes en die zijn altijd een beetje lullig'.

Gidi Heesakkers Beeld Studio V

Lange formatie

De Haagse redactie had voor de tweede helft van de vakantie alle verloven ingetrokken. Tegen die tijd zou er zeker een regeerakkoord zijn en waren alle handjes nodig, schatte chef Raoul du Pré in. Inmiddels gaat heel Nederland weer naar school en is er nog steeds geen akkoord.

Toen ik bij Raoul informeerde of ze niet moe werden van al dat posten voor de deur hielp hij mij bruut uit de droom. 'Als er iets staat te gebeuren krijgen we tegenwoordig keurig een sms van de Rijksvoorlichtingsdienst.'

Raoul de Pré

Deze formatieronde gebeurde er pas één keer iets onverwachts: de clash tussen Pechtold en Segers bij het begin ervan. 'Tot ieders verbazing kwamen ze naar buiten met opwinding in hun ogen en de mededeling dat ze het niet samen gingen doen. We waren er toen gelukkig wel toevallig bij zodat we hun gezichtsuitdrukkingen en hun woorden konden registreren.'

Maar in alle andere gevallen moet de informatie in de wandelgangen worden opgehaald. En dat is moeilijk genoeg. Bij de langste formatie uit de geschiedenis, die van 1977, zat de Volkskrant op de eerste rang, dankzij PvdA-politici die royaal lekten. Sinds Rutte meedoet, houdt iedereen zijn mond.

Pieter Klok, plv. hoofdredacteur
Reageren? p.klok@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.