Een eenzijdige breuk met Spanje, daarvoor pleit bijna niemand meer in Catalonië

De inwoners van de Spaanse deelstaat Catalonië kiezen vandaag een nieuw parlement. De belangrijkste vraag die op tafel ligt: hoe moet het verder met de onafhankelijkheid van Catalonië? De Catalanen hebben een ruime keus.

Maartje Bakker
Catalaanse politici tijdens een televisiedebat voorafgaand aan de lokale verkiezingen Beeld reuters
Catalaanse politici tijdens een televisiedebat voorafgaand aan de lokale verkiezingenBeeld reuters

Aan de ene kant van het spectrum bevinden zich de anarchisten van de CUP. Zij willen de Catalaanse republiek verdedigen, door een parallelle staat op te tuigen en ambtenaren aan hun ideeën te verbinden. In een dialoog met Spanje geloven ze niet. Aan de andere kant staat Ciudadanos (Burgers), een liberale partij die onvoorwaardelijk voor Spanje kiest.

Tot zover de duidelijke opties. Maar de twee grote onafhankelijkheidspartijen die Catalonië de afgelopen jaren hebben bestuurd laten nu in het midden of en zo ja hoe ze de onafhankelijkheid na de verkiezingen gestalte willen geven. Ze kiezen niet openlijk voor het doorzetten van de eenzijdige breuk met Spanje en hebben het over dialoog.

Willen ze echt wachten tot de Spaanse regering bereid is tot onderhandelen? Of zijn ze bang dat er nog meer politici in de gevangenis belanden als ze eerlijk zeggen wat ze van plan zijn?

Deze twee partijen willen terug naar de situatie van voor het onafhankelijkheidsreferendum: Catalonië moet zijn autonomie terugkrijgen, de extra Spaanse politieagenten moeten uit de regio vertrekken en de 'politieke gevangenen' moeten vrij komen. In 2015 namen ze nog deel onder één naam, maar nu beginnen de eerste scheuren zich te vertonen in dit onafhankelijkheidsblok.

De partij van ex-regiopremier Carles Puigdemont, 'Samen voor Catalonië', zet erop in dat alles weer wordt als eerst: zijn kabinet komt terug en de ontslagen ministers nemen hun plaatsen in. Dat zou de ultieme wraak zijn op de machtsgreep van Rajoy, zo is de redering.

Maar voormalige bondgenoot Republikeins Links wil uit de schaduw stappen van Puigdemont. Deze partij heeft een bredere, sociale agenda en laat zich erop voorstaan vrij van corruptie te zijn, ondanks bestuurservaring. De republikeinen maken kans na de verkiezingen voor het eerst in de geschiedenis de grootste te worden. Ze gaan nu voor hun eigen premierskandidaat, Oriol Junqueras - die geen campagne voert, want hij zit in de gevangenis. Puigdemont noemen ze inmiddels spottend de 'telepresident', omdat hij als balling vanuit Brussel opereert.

Waarom in Catalonië de vlam niet in de pan is geslagen

Vandaag kiezen de Catalanen een nieuw parlement. Twee maanden geleden leek de weerspannige Spaanse regio een kruitvat, sindsdien bleef het echter opmerkelijk kalm. Vier verklaringen voor deze rust.

De belangrijkste tegenstrever aan pro-Spaanse zijde heet Inés Arrimadas, van Ciudadanos. Wat zij wil is duidelijk: weg met het onafhankelijkheidsgedoe. Het geld dat werd besteed aan het promoten van de onafhankelijkheid, zal naar onderwijs en gezondheidszorg gaan.

Het lijkt er echter op dat noch het onafhankelijkheidsblok, noch het 'constitutionele blok' een afgetekende meerderheid zal behalen. Dat die blokken met elkaar in een coalitie gaan, is hoogst onwaarschijnlijk. Dan zal de sleutel in handen komen van Catalunya En Comú-Podem: links, tegen onafhankelijkheid, tegen de Spaanse machtsovername, tegen de gevestigde orde, voor een referendum. Een partij, kortom, die zich alleen met grote tegenzin zal verbinden aan een van beide blokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden