Een echte groepspeler

Kroonprins Willem-Alexander (40) viert deze week zijn tienjarige lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). ‘Ik zou zeggen: nog tien van zulke IOC-leden.’..

Zijn verschijning als IOC-lid was als bij toverslag. De Nederlandse sportwereld lag in 1998 stevig met elkaar overhoop over de tweede Nederlandse positie in het voornaamste sportbestuur van de wereld, dat van het Internationaal Olympisch Comité.

Het werd geen Ard Schenk, Wouter Huibregtsen of Erica Terpstra. En ook geen Els van Breda-Vriesman, Marc Top of Wim Jesse. IOC-voorzitter Juan-Antonio Samaranch passeerde met presidentieel gemak de zes kandidaten en kwam aanzetten met Willem-Alexander, His Royal Highness (HRH) zoals hij internationaal wordt aangekondigd.

Zijne Koninklijke Hoogheid de prins van Oranje werd als een vondst gepresenteerd. Hij stond, als aanstaande koning, direct boven de partijen. Protesten van de gepasseerde kandidaat Huibregtsen – tot dan de voorzitter van het nationaal olympisch comité NOC*NSF – werden misverstaan.

Op 5 februari 1998, bij het congres van Nagano, werd de Nederlandse kroonprins gekozen in het IOC. Pas anderhalf jaar later, op 17 juni 1999 in Seoul, werd hij door het Internationaal Olympisch Comité beëdigd. Hij zwoer in de Koreaanse hoofdstad zijn olympische eed met de hand op de vlag met de vijf ringen.

Willem-Alexander was ondanks de toen op handen zijnde modernisering van het IOC niet de laatste van vorstelijk bloed in het olympische comité. Sinds 1998 kwamen, naast de prins van Oranje, de groothertog van Luxemburg, prins Nawaf Faisal Fahd Abdulaziz van Saudi-Arabië, prins Tamim Bin Hamad Al-Thani van Qatar, prins Tunku Imran uit Maleisië en prinses Haya Bint Al Hussein uit de Verenigde Arabische Emiraten in het IOC.

Dat gevoegd bij prinses Anne van het Verenigd Koninkrijk, prinses Nora van Liechtenstein, prins Albert van Monaco en sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah van Koeweit maakt een flink smaldeel van blauw bloed in het IOC.

IOC-lid Anton Geesink, een jongen uit Wijk C te Utrecht, had een verklaring voor het aantreden van het lid van het koninklijke huis. Hij zei dat Samaranch voor adellijke personen koos, ‘omdat zij de sport de uitstraling geven die het nodig heeft’.

Willem-Alexander, in 2007 herkozen voor een nieuwe periode van zeven jaar, wil zich vooral laten voorstaan op zijn werk voor het IOC. Ed Hula, namens zijn Amerikaanse website Around the Rings een voornaam volger van de olympische wereld, noemt de Nederlander actief.

Hula: ‘Ik ken jullie prins uit zijn werk voor de evaluatiecommissie in 2003 die de stad voor de Winterspelen van 2010 moest kiezen. Hij kreeg als prins wat meer aandacht, maar door zijn collega’s werd hij volstrekt normaal behandeld.

‘Hij is nu lid van de coördinatiecommissie voor de Winterspelen van Vancouver (2010) en Sotsji (2014). De anderen van de royalty in het IOC kennen niet zulke aanstellingen. Prinses Anne zit in geen enkele commissie, prinses Nora en de hertog van Luxemburg zijn niet erg betrokken. Prins Albert is vooral bezig met de atletencommissie.’

Willem-Alexander en Albert trekken in het IOC aandacht door hun vraagstelling in de grote vergaderingen. Hula: ‘Albert en hij stellen goede, zakelijke vragen.’

De Nederlandse kroonprins doet voor de olympische coördinatiecommissie van Vancouver 2010 het voorzitterschap van twee werkgroepen: Sponsor Services & Marketing en Communicatie. Van 26 tot 28 februari is hij weer in Canada. Hij vergadert voor Vancouver tweemaal per jaar en hij zal dit jaar ook één keer in Sotsji vertoeven, voor de eerste voorbereidingen op de Winterspelen van 2014.

In de commissie voor Vancouver werkt Willem-Alexander samen met een andere Nederlandse bestuurder, Rita van Driel. Zij doet paralympische zaken. Zij noemt de prins een prima collega. ‘Hij is echt een van de groep, met veel verstand van zaken en een actieve bijdrage aan het werk van de commissie.’

Het werk van het IOC wordt uit Duitsland nauw gevolgd door Karl-Heinz Duba, een journalist die de nieuwsbrief Sport Intern de wereld rondstuurt. Hij kan geen kritisch woord over de Nederlandse prins bedenken. ‘Hij is hoog gewaardeerd. Hij is zeldzaam verfrissend en zeer geliefd. Hij stelt vragen waaruit blijkt hoezeer sport hem aan het hart ligt. Hij is open en hartelijk als weinig anderen in het IOC. Ik zou zeggen: nog tien van zulke IOC-leden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden