'Een echt klasbakje hoor, die Gretha Smit'

Olympisch goud of alleen aankomen op de Bonkevaart? Het lijkt een krankzinnige keuze, een vraag waarover geen schaatser serieus hoeft na te denken....

De nuchtere verklaring typeert Smit, de marathonschaatsster die zich bij de olympische trials in Heerenveen ontpopte als de lieveling van het Thialf. Met een staande ovatie werd haar ruime overwinning op de vijf kilometer begroet. Door haar tijd steeg de bloemiste uit het Overijsselse Rouveen van de 217de plaats op de wereldranglijst aller tijden naar de zesde stek, voor toonaangevende Nederlandse schaatssters als Tonny de Jong en Renate Groenewold.

Maar Smit won de gunst van het publiek niet alleen met haar spectaculaire ritzeges. Ze stal de harten vooral met haar onbevangen optreden, dat schril afsteekt bij de wijze waarop de dikbetaalde concurrentes van kern- en commerciële ploegen zich presenteren. Niet hun prestaties voeren de boventoon, maar conflicten met coaches, klaagzangen over het ijs en over lichamelijk ongemak. 'Slecht ijs hè', kregen sommigen snerend toegeroepen nadat de marathonrijdster een Nederlands record had gereden.

Smit is zoals het publiek de schaatssters het liefst ziet: fris, ongecompliceerd, met een tongval waarin het platteland doorklinkt. Hoogtestages zijn aan haar niet besteed. Van toewerken naar een piek wil ze niet horen. In buitenlandse hotels verveelt ze zich. Op Tweede Kerstdag meldt de 25-jarige Rouveense zich aan de start van een marathon, waarvan ze er al zovelen won. Voor haar is dat de gewoonste zaak van de wereld, ook al gaat het nu om het Nederlands kampioenschap. Haar zus Jenita, getrouwd met Erik Hulzebosch, keerde onlangs zeven weken na haar bevalling terug in het peloton.

De komende anderhalve maand zullen de marathonrijders ongetwijfeld waken over Smit. Zaterdagavond, bij een mannenwedstrijd in Groningen, werden de complimenten voor haar prestaties meermaals vergezeld van de waarschuwing gewoon te blijven. Olympisch kampioenKleine ('een klasbakje hoor, die Gre tha') en tweevoudig Elfstedentochtwinnaar Van Benthem, die vanuit Canada belde met felicitaties, zijn het voorbeeld.

Ook haar zwager en manager Erik Hulzebosch, tweede bij de Elfstedentocht van 1997, zal willen voorkomen dat Smit de liefde van het publiek net zo op de proef stelt als de plattenlandsmeiden van het allround-schaatsen Tonny de Jong en Marianne Timmer hebben gedaan. Hulzebosch slaagt er al jaren in om zijn boerenjongensimago te gelde te maken zonder de sympathie van schaatsliefhebbers te verspelen. Ook met Smit heeft hij grote plannen. Na de marathon van zaterdagavond praatte hij druk gebarend op haar in, bijgestaan door een collega-manager.

De winnares van afgelopen weekend luisterde geconcentreerd maar zweeg. Voorlopig neemt ze genoegen met 'een onkostenvergoeding' van haar sponsor. Ze wenst vooral aan schaatsen te denken. En aan Salt Lake City. Een paar weken van huis zijn overkomelijk, vindt ze. Zeker als haar vaste trainingsmaatjes mee mogen. 'Iets mooiers kun je toch niet bedenken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden