Een echt gesprek

Een lastig programma om te bespreken is Zomergasten. Vooral als je niet zo enthousiast bent, zoals vorige week met Tom Holkenborg, alias Junkie XL....

Gelukkig loop ik ten aanzien van zomergast Naema Tahir weinig risico op dergelijke mailtjes. Dat vond ik namelijk een heel aardige uitzending. Het gesprek was ernstig, maar niet zodanig dat het onplezierig werd.

Hetzelfde gold voor de fragmenten die de thema’s van het interview illustreerden. Die gingen onder meer over de islam, lichamelijkheid, uithuwelijken, elegantie, hoofddoekjes, cricket, de verhouding tussen mannen en vrouwen, migratie en de geschiedenis van Pakistan.

En waarom was de uitzending nou zo aardig? Ik denk in de eerste plaats door de persoonlijkheid van Tahir. Ze zei een paar keer dat ze graag over meer leiderschap zou beschikken, maar dat kon ook valse bescheidenheid zijn. Ze kwam in elk geval sterk genoeg over.

Ik kende haar eerlijk gezegd niet zo goed, maar herinnerde me haar van een optreden bij Pauw & Witteman een jaar of twee geleden. Toen bezorgde ze presentator Jeroen Pauw een blos door hem met een stralende, ja flirtende glimlach van repliek te dienen, nadat hij een mannelijk chauvinistische opmerking had gemaakt over een pittige vrijpassage in haar boek. Haantje Pauw kon dat duidelijk niet hebben. In Nieuwe Revu vertelde Tahir later dat hij haar na de uitzending had vergeleken met pornoster Kim Holland. Dat vond ze onder de gordel. Wat mij betreft terecht. Een echte vent had die vergelijking tijdens de uitzending gemaakt.

Iets van die pikante omgang met mannen viel zondagavond terug te zien, zelfs bij de homoseksuele, blosvrije Bas Heijne. Terwijl Tahir iets aan het uitleggen was over gearrangeerde huwelijken, begon ze opeens met haar stralend witte tanden naar hem te lachen. ‘Ik vind het zo grappig als je knikt’, zei ze tegen Heijne, die even niet wist wat hij terug moest zeggen.

Dat was overigens een van de weinige keren, want in tegenstelling tot vorige week, kwam hij zondag nadrukkelijker aan het woord. Op het laatst ging hij Tahir zelfs een beetje tegenspreken, toen ze naar zijn mening te veel over ‘wij’ sprak, waar ze ‘ik’ bedoelde. Jammer is dat zoiets pas gebeurt als de gesprekspartners op stoom raken. Gewoonlijk worden tv-interviews voor- en doodgekookt. Bij een marathoninterview als in Zomergasten is dat praktisch een stuk ingewikkelder. Dat heeft als voordeel dat er een echt gesprek kan ontstaan, maar als nadeel dat het soms een poosje duurt voordat men aan elkaar gewend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden