Een echt Brussels probleem: wie haalt de Nobelprijs op?

De Nobelprijs voor de Vrede winnen is niet eenvoudig, hem vervolgens in ontvangst nemen evenmin. Althans, voor de Europese Unie. De politieke choreografie die ze hiervoor heeft uitgedacht, is tekenend voor haar politieke cultuur.

Jose Manuel Barroso, Herman van Rompuy en Martin Schulz Beeld reuters

De vreugde en trots over de toekenning van de prijs werd vrijwel onmiddellijk na de bekendmaking al overschaduwd door de vraag: wie gaat het geld en de eremedaille in Oslo ophalen? Een delicate vraag, want eentje naar haar bestaansreden en bestaansrecht: wie is de EU? Is het de Europese Commissie, de brenger van alle Brusselse plannen? Zijn het de lidstaten, die ze opperen en goedkeuren? Het Europees Parlement, dat meebeslist en de burgers vertegenwoordigt? Of zijn het de burgers zelf, in alle landen?

Geheel conform de Brusselse mores is er stevig onderhandeld met een even evenwichtig als voorspelbaar compromis als resultaat: drie mensen nemen de prijs in ontvangst. EU-president Herman Van Rompuy, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en voorzitter Martin Schulz doen dat vandaag namens alle 500 miljoen EU-burgers.

Dankrede
Eén probleem getackeld, nog drie te gaan. Wie mag - onder het oog van de internationale media - de dankrede uitspreken? Ook hier is lang over beraadslaagd, met wederom een mooie oplossing: Van Rompuy en Barroso doen dat samen. De EU-president begint, Barroso sluit het af. Hun beider speechschrijvers zijn al weken bezig om er één goedlopend en inspirerend betoog van te maken.

Dan was er de kwestie: wat met het prijzengeld (bijna 1 miljoen euro) te doen? Hierover werden de onderhandelaars het sneller eens: het gaat naar projecten voor kinderen in oorlogsgebieden. De EU verdubbelt het bedrag tot 2 miljoen. Dat zal via de normale EU-regels voor humanitaire hulp worden besteed.

Regeringsleiders
Tot slot was er de vraag: wie gaan er nog meer naar Oslo? Op de laatste EU-top in oktober riep bondskanselier Merkel alle regeringsleiders op aanwezig te zijn. De Britse, Finse en Deense premiers waren juist gecharmeerd van het idee om 27 kinderen (één uit elke lidstaat) te sturen. De leiders kwamen er niet uit met als gevolg dat er vandaag circa 20 EU-leiders in het publiek zitten, onder wie premier Rutte. Niet toevallig blijven de Britse premier Cameron en zijn Tsjechische collega Necas - twee eurosceptici - thuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden