Een echo van vroeger

'Dagen Zonder Lief is echt een middenklassefilm, waarin mijn eigen vrienden centraal stonden voor de personages.' Filmmaker Felix van Groeningen

Voor hij definitief doorbrak met de Dimitri Verhulst-verfilming De Helaasheid der Dingen, maakte de jonge Vlaamse filmmaker Felix van Groeningen twee charmante, kleine films vol aangenaam rafelige randjes. De eerste, Steve + Sky, is een aandoenlijk drama over de liefde tussen een hoertje en een xtc-dealer. Voor zijn tweede film, Dagen Zonder Lief, putte Van Groeningen inspiratie uit zijn directe belevingswereld. Met een dromerige blik schetst hij het leven van vijf ogenschijnlijke vrienden, die het slaperige provinciestadje Sint-Niklaas nooit hebben verlaten en stuk voor stuk hun eigen overzichtelijke leventje hebben opgebouwd. Daar komt drastisch verandering in wanneer ene Zwarte Kelly, de enige uitzondering binnen de groep, plotseling terugkomt uit New York, waar ze tevergeefs probeerde om haar dromen te verwezenlijken. Ze ziet hoe haar vroegere vriendje Kurt ondertussen een kind bij een andere vrouw heeft verwekt - en dat is nog maar het begin van een treffende aaneenschakeling van subtiele scènes waarin de vrienden langzaam beseffen dat hun verbond op niets meer dan een echo van vroeger is gebaseerd. Een klein meesterwerk.


Dagen Zonder Lief (Felix van Groeningen, 2007)

Canvas, 20.45-22.25 uur.

In Her Shoes

(Curtis Hanson, 2005) Op het eerste gezicht is In Her Shoes een schematische film. Twee zussen, Maggie (Cameron Diaz) en Rose (Toni Collette), staan lijnrecht tegenover elkaar: de jongere Maggie leidt een wild bestaan vol drank en seks, Rose is een brave workaholic. Wanneer Maggie noodgedwongen bij Rose intrekt, leidt dat tot veel geruzie, maar gaandeweg komen de zussen dichter tot elkaar. Regisseur Hanson (L.A. Confidential) rekt de scenariowetten van Hollywood op en verandert de film in een vermakelijke, soms ontroerende zoektocht naar houvast en geluk.


RTL 5, 20.30-23.05 uur.

Copycat

(Jon Amiel, 1995) Sigourney Weaver en Holly Hunter vormen het centrale duo in vaardig geregisseerde thriller over een gedragswetenschapper die een seriemoordenaar achter zich aan krijgt. Waar deze man het werk van andere seriemoordenaars kopieert, speelt regisseur Jon Amiel voornamelijk leentebuur bij films als Psycho en The Silence of the Lambs.


RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden