Een dure plicht

XANDER VAN UFFELEN

Bezuinigen doet in eerste instantie pijn, maar kan Nederland op langere termijn van ernstiger averij vrijwaren.

De stoet van deskundigen en belanghebbenden die zich keren tegen de bezuinigingsdrift van het kabinet wordt elke dag langer. Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) zwengelde de discussie aan met de opmerking dat hervormingen belangrijker zijn dan de heilige norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent. Werkgeversvoorman Bernard Wientjes omarmt zijn idee, net als - haast logischerwijs - vakbondsvoorzitter Agnes Jongerius en vele economen.

Vooropgesteld: hervormen is veelal beter dan bot bezuinigen. Als de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en de zorgsector beter marcheren, is dat gunstig voor de Nederlandse economie. Ook als hervormen weinig geld oplevert, is het verstandig deze maatregelen te nemen. Het is evenzeer evident dat bezuinigingen op korte termijn de economie in het slop helpen. Sommige maatregelen zijn daarbij overigens minder schadelijk dan andere, waardoor het kabinet best ruimte heeft om de schade te beperken.

Niet bezuinigingen levert echter grote risico's op. Nederland heeft zich de afgelopen maanden in Brussel hard gemaakt voor invoering van strenge begrotingscriteria. Alleen als nauwgezet wordt voldaan aan begrotingsdiscipline, valt het vertrouwen in de euro te herstellen, benadrukt premier Rutte keer op keer. Het is voor hem politiek gezien dus onmogelijk om Europa te vragen om dispensatie bij de begrotingsregels.

Verslappende begrotingsdiscipline kan ook grote economische schade voor Nederland met zich meebregen. Toen in 2004 Duitsland en Frankrijk gingen morrelen aan het Stabiliteitspact, konden Griekenland, Portugal en Italië nadien ook een loopje nemen met de regels. Als Nederland nu het pact wil breken, brengt dat de euro opnieuw in gevaar en kan op termijn de Nederlandse economie een nog grotere klap krijgen. Hierdoor zal bovendien de rente op Nederlandse obligaties oplopen, waarna later alsnog moet worden bezuinigd. Bezuinigen blijft daarmee pijnlijk, maar wel veiliger dan een te hoog begrotingstekort.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden