Een duel typerend voor Ajax' seizoen

Ajax1..

Van onze verslaggever en  Willem Vissers

amsterdam Pech, onkunde en dommigheid balden samen in een wedstrijd die typerend mag heten voor alweer een mislukt seizoen van Ajax. Kampioen AZ leunde achterover, als de feestganger die genoeg heeft van het gezwier en nog even toekijkt hoe de anderen zich weren tijdens de laatste dansjes.

AZ was na de 1-1 in Amsterdam de morele winnaar, zo bleek ook na afloop. De fans uit Alkmaar hielden hun massaal meegebrachte kartonnen kampioensschalen omhoog en zongen over het enige dat ze in Amsterdam nog hebben: pannenkoekenmix, een variatie op de supporter van Ajax die trainer Van Basten eerder dit seizoen een pannenkoek noemde. Van Basten had toen al een tuiltje bloemen overhandigd aan collega Van Gaal, eens de succestrainer van Ajax.

Ajax had bij winst de tweede plaats gegrepen, maar blijft nu op een punt van nummer twee FC Twente, dat eerst AZ ontvangt en de competitie in de Arena besluit tegen Ajax. Ajax speelt volgende week in Rotterdam eerst tegen Sparta. Zo eindigt de eredivisie vermoedelijk met een kraker, met de tweede plaats als inzet. Ook PSV doet theoretisch nog mee voor een plek in de voorronden van de Champions League.

Een wedstrijd die bijna een uur lang vrij saai was, met AZ dat het duel simpel controleerde en Ajax als machteloze aanvaller, ontbrandde na de rode kaart van Schaars in de 57ste minuut. De aanvoerder van AZ, in de eerste helft behoorlijk aangepakt door met name Enoh, gleed nogal onbesuisd door op de springende Anita, die van Van Basten weer mocht meedoen op het mini-middenveld, zonder indruk te maken.

Pas tegen tien man maakte Ajax eindelijk werk van het offensief, dat tal van kansen en hachelijke situaties opleverde, terwijl AZ steeds vermoeider oogde. De meeste stof tot beschouwing ontstond door de kaakblessure van doelman Didulica, die door een eerdere hoofdblessure zijn loopbaan bijna zag beëindigd.

De blessure van Didulica zorgde voor een oponthoud van een kwartier. Suarez nam de penalty met een stiftje, in de geest van Panenka. Didulica lag al bijna op de grond toen hij de bal nog net boven zich kon grijpen, alsof hij op een te laag trapje een peertje in de fitting wilde draaien. Suarez liep door, probeerde bal nog in te schieten en raakte het hoofd van Didulica, alvorens die de bal definitief te pakken had. De spits was misschien onbesuisd, maar van opzet was geen sprake, zo bleek ook uit de geschrokken reactie van Suarez.

De vraag is of het verstandig van Suarez was om de strafschop te nemen zoals hij hem nam. Kiest hij een hoek, dan schiet hij doorgaans feilloos raak. Van Basten nam de topschutter niet zo veel kwalijk. ‘Luis wordt heel vaak bewierookt. Hij is onberekenbaar. Vandaag waren we even minder blij.’

Romero, hersteld van een handbreuk, verving Didulica, waarna het restant volgde plus 14 minuten extra tijd, uiteindelijk zelfs 17 minuten. En daarin keerde de rust nooit weer.

Weer kreeg Ajax een strafschop, nu na hands van Klavan. Suarez maakte gelijk, omdat hij nu gewoon strak in de hoek schoot. Hij kwam daarmee op 22 competitietreffers, net zo veel als El Hamdaoui. Vermaelen en Cvitanich kopten tegen de paal. Aissati schoot tegen de kruising. Cvitanich miste een vrije kans na een voorzet van Suarez. Lens scoorde bijna uit de tegenaanval, toen hij drie Ajacieden simpel wegzette.

AZ speelde vanaf het begin zeer defensief, met alleen Lens, de vervanger van de geschorste El Hamdaoui, als echte spits. Met hem hadden Oleguer en Alderweireld behoorlijk veel moeite. Het openingsdoelpunt typeerde AZ. Dembélé verdedigde tot bijna op zijn eigen strafschopgebied en ontfutselde de bal aan Emanuelson. Schaars passte over 50 meter, de razendsnelle Lens schoot diagonaal in. Tot de rust was aan Ajax niet te zien dat het streed om de tweede plaats.

Op tal van beslissingen van scheidsrechter Vink viel iets af te dingen. Van Gaal wilde na afloop niet reageren op allerlei voorvallen, omdat hij denkt dat zijn woorden dan wel weer verkeerd zullen worden geïnterpreteerd.

Van Gaal heeft de NOS en Eredivisie Live inmiddels in de ban gedaan, sinds een akkefietje vorige week na het verloren thuisduel met Vitesse.

Van Gaal sloeg toen op een camera van de NOS, omdat hij het vermoeden had dat de omroep een ruzietje met de interviewer van Eredivisie Live opnam.

Hoewel de NOS het voorval niet uitzond, verscheen het vanuit een andere hoek opgenomen toch op internet. Van Gaal zei niet te weten hoelang hij de boycot volhoudt, maar hij voelt zich niet verplicht excuses aan te bieden. ‘Ik heb mijn eigen onderzoekscommissie, want ik ga niet over één nacht ijs.’ En: ‘Ik wil niet worden misbruikt.’

Verder wilde hij zijn stemming niet laten bederven. Waar Ajax nog eens mag overdenken waar het heen moet, zag Van Gaal de zon doorbreken boven Amsterdam. Ja, het was een perfecte dag voor een feest in Alkmaar. Weer een feest, waar hij kon roepen dat AZ de beste was. Ook van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden