Een dode klimmer vlak onder de top

'De wind van tientallen jaren had het grootste deel van zijn kleren van zijn rug en het onderste deel van zijn romp geblazen....

Op 1 mei 1999 ontdekte Conrad Anker hoog op de flanken van de Mount Everest het lijk van een bergbeklimmer. Op de hellingen wemelt het van de gesneuvelde klimmers, maar dit was een bijzonder stoffelijk overschot: dat van George Mallory, de Engelse klimmer die met Andrew Irvine op 8 juni 1924 spoorloos verdween.

Het is een van de grote mysteries uit de geschiedenis van de bergsport: hebben Mallory en Irvine in 1924 de top gehaald? Waren ze, 29 jaar voor Edmund Hillary en Sherpa Tenzing de 'derde pool' bereikten, toch de eersten geweest? In de jaren zeventig maakte een Chinese klimmer al melding van het lijk van een 'oude Engelsman', een paar honderd meter onder de top. Dat was voor andere klimmers in 1999 mede de aanleiding voor een zoektocht, in de hoop ook het fototoestel van Mallory te vinden. Wat zou er mooier zijn dan een door de koude geconserveerde film waarop een van de twee klimmers op de top was vereeuwigd? Helaas was er geen spoor van de camera, wel werden op het lichaam tal van bezittingen aangetroffen. Brieven van zijn vrouw Ruth, hoesttabletjes, een sneeuwbril, een schaar, een potloodje.

Vier boeken verschenen inmiddels over deze expeditie en het beste ervan, The Lost Explorer - Finding Mallory on Mount Everest, geschreven door ontdekker Conrad Anker zelf, is nu in het Nederlands vertaald: Vermist op de Mount Everest - De zoektocht naar George Mallory (Prometheus; fl 36,50).

De speurtocht naar Mallory wordt prachtig beschreven, evenals het leven van de 'Sir Galahad' van het vroeg-Britse klimmen. Anker, zelf ook een uitstekend klimmer, denkt niet dat Mallory en Irvine in 1924 de top bereikt hebben. Kleding, zuurstofflessen en klimmateriaal waren in die jaren nog erg primitief, bovendien ving het tweetal op 8 juni veel te laat de poging aan. Anker probeert na de vondst van het lijk de top te bereiken zonder de vaste touwen te gebruiken die her en der hangen. Dat lukt niet. Hij haalt het uiteindelijk wel, maar is er vrijwel zeker van dat dat Mallory indertijd niet is gelukt.

Hij zou het opwindend vinden als er ooit iets gevonden wordt waaruit onweerlegbaar blijkt dat dat wel het geval is geweest. Dit voorjaar gaat een expeditie op zoek naar het lijk van Andrew 'Sandy' Irvine. Misschien wordt dan alsnog die camera gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden