ColumnMax Pam

Eén ding zal na de crisis blijvend zijn veranderd: het beeld dat wij hebben van ons lichaam

null Beeld

Volgens The Guardian bestaat in september al een vaccin tegen corona, maar andere bronnen zijn minder optimistisch en voorspellen dat het een half jaar langer gaat duren. De algemene verwachting is dat het gewone leven zijn oude gang zal hernemen, zodra iedereen is gevaccineerd.

Het is nog vroeg, maar voor een paar zaken kunnen wij de balans al opmaken. Ten eerste dat het virus wel degelijk discrimineert, namelijk naar leeftijd en geslacht. Ouderen krijgen het eerder dan jongeren en mannen krijgen het eerder dan vrouwen. Dan zal de vraag ­rijzen hoe erg het allemaal is geweest. 

Tot dusver zijn wereldwijd ongeveer 2 miljoen mensen besmet en zijn officieel zo’n 114 duizend coronadoden geregistreerd. Zet dat eens af tegen de kleine 40 miljoen mensen die momenteel aan aids lijden. Volgens de laatste cijfers – en die hebben betrekking op 2018 – zijn in dat jaar wereldwijd 770 duizend mensen aan aids gestorven. Het cijfer van 2019 zal niet veel anders zijn. Aids bestaat inmiddels al bijna veertig jaar, maar die ziekte neemt in onze gedachten allang niet meer de plaats in van een onbeheersbare catastrofe. Er zijn maanden voorbijgegaan zonder dat ik aan aids heb gedacht.

Lichaamsbeeld

Zelfs als na de coronacrisis bijna alles weer het oude wordt, zal één ding blijvend zijn veranderd: het beeld dat wij hebben van ons ­ lichaam en van onze lichaams­delen. De filosoof David Hume heeft eens gezegd dat een mens ­alles kan waarnemen behalve zichzelf, zoals het oog alles kan zien ­behalve zichzelf. De afgelopen maand zijn wij totaal verrast door ons lichaam, dat niet alleen ontvankelijk bleek te zijn voor de kwade sappen en dampen van anderen, maar dat zelf ook nog eens kon veranderen in een dodelijk wapen voor de medemens. Het kan niet anders dan dat die ervaring van invloed zal zijn op ons gedrag.

Laten wij eens een kleine ronde maken langs onze voornaamste ­lichaamsdelen, om te beginnen bij de handen. Die zijn van ons lichaam wel het meest verdacht en smerig geworden. Talloze keren per dag wassen is het advies, om niet te besmetten en levensbedreigend besmet worden. Geen handen meer schudden, stop met die symbolische daad van vriendschap en vrede zij met u. Niet meer met je vingers aan je gezicht zitten, krabben en in je neus pulken. Nooit meer een naakte rug strelen of op billen een liefdevol klapje geven. Een erg sneu lichaamsdeel is de elleboog geworden, waarmee je iemand ter begroeting even aantikt en waarvan je in de holte  het snot achterlaat als je niezen moet. Niezen is sowieso levensgevaarlijk en zonder papieren zakdoekjes is niemand zijn leven meer zeker.

En dan de mond waar alles door naar binnenkomt en de tong die alles proeft en doet smelten. Vorige week gaf Margreet Vermeulen in deze krant een indrukwekkend overzicht over wat de tong allemaal vermag. Bij een beetje ­romantische tongzoen krijg je zoal 80 miljoen bacteriën binnen. Vermeulen beschrijft dit alles zo levendig dat je geneigd bent te denken: ‘Kennis is iets prachtigs, maar wil ik dit wel weten?’ Met kussen moet je voortaan oppassen, zelfs met het in de lucht kussen, wat je chique vrouwen wel ziet doen.

En dan zijn er natuurlijk de ­geslachtsdelen – vermoedelijk zat u, lezer, daar al op te wachten. Onlangs heeft het Health Departement van New York de inwoners een brochure gestuurd, waarin vragen omtrent Sex and Coronavirus Diseases worden beantwoord. Aanbevolen wordt masturbatie, want ‘je bent zelf je veiligste partner’. Ooit leidde zelfbevrediging – althans volgens de kerken – tot ruggemergverweking, maar in deze tijden blijkt het juist een ­gezond alternatief.

Potje vrijen

Verder meldt de brochure dat het coronavirus nog niet gevonden is in sperma en vaginale sappen. Tot dusver zijn penis en vagina derhalve onverdacht en kan een potje vrijen op de klassieke manier geen kwaad, zij het uitsluitend met je eigen partner.

Daarentegen vormen mond en anus een bijzonder aantrekkelijke omgeving voor het virus. Het wordt de bewoners van The Big ­Apple ernstig afgeraden om nog aan rimming – mouth to ass – te doen, zelfs niet met de speciale tandpasta die daarvoor schijnt te bestaan. Rimming is de kat op het spek binden.

Corona heeft ons ervan bewust gemaakt dat wij geen lichaamsdeel of orgaan meer kunnen vertrouwen. Om aan de vraag te voldoen zijn zelfs amateurs en studenten ingeroepen om voor onze longen eenvoudige beademingsapparaten te bouwen. Bij het betreden van park, bioscoop of sporthal kan zomaar de temperatuur van ons metabolisme worden gemeten. Eén graad te hoog en er staat onmiddellijk een hek om je heen.

Flaubert zegt ergens dat we geen stap meer durven te zetten als wij zouden weten waarvan ons lichaam wordt gemaakt. Die ­kennis komt akelig dichtbij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden