'Een dikketietenmop is al niet meer done'

Kwajongensdingen in een ruige hang-out, drammer Samsom en onze blinde vlek.

Paul Onkenhout
null Beeld
Beeld

Mannen, wij, hebben in Nederland langzamerhand terrein moeten prijsgeven. 'Het is er heel langzaam ingeslopen en op een bepaald moment denk je: huh? Een dikketietenmop is al niet meer done.'

Aldus een bedreigde man, toevallig ook Paul geheten en toevallig ook 'ergens in de vijftig', in Elsevier. 'Lekker zonder vrouwen', staat boven het verhaal over mannen die het maar niks vinden dat de samenleving vervrouwelijkt.

En dat is dan nog een milde formulering. Het gaat hier over niet minder dan de 'vrouwelijke overheersing'. Mogelijke oplossing: de man cave, een 'ruige hang-out voor echte mannen'. Mede omdat deze grot voor mannen is gevestigd in winkelcentrum Hoog Catherijne in Utrecht , klinkt het als een gruwelkabinet.

Oké, er is voetbal op tv, maar op lege olietonnen liggen de nieuwste gadgets uitgestald en volgens Elsevier kun je er 'kwajongensdingen' doen. De auteur, Liesbeth Wytzes, noemt stiekem met een drone vliegen en sigaren roken als voorbeeld.

Schuinsmarcheerders

Snel door naar een echte man pur sang, Michiel de Ruyter. In De Groene Amsterdammer wordt hij, als filmpersonage, afgeschilderd als een mengsel van Bennie Jolink en Soldaat van Oranje, 'meer rock 'n' roll dan Statenbijbel'.

De échte echte man daarentegen was wreed, bot en keihard - en zeer gelovig. Ook verrijkte hij zich ten koste van zijn eigen bemanning. 'Hij liet schuinsmarcheerders kielhalen, dieven de handen afhakken en 'sodomieten' levend in zee gooien.'

Duivelse dilemma's

Een andere leider, Diederik Samsom, wordt intensief geanalyseerd door Vrij Nederland dat uitgebreid zijn (tien) 'duivelse' dilemma's schetst. De PvdA-leider is niet te benijden. Alleen een duivelskunstenaar komt hier ongeschonden uit.

Moet Samsom bijvoorbeeld opkomen voor de immigrant of de boze blanke? Het kabinet redden of zichzelf en de partij juist profileren? Gedreven doorduwen of luisteren? Een van de conclusies: 'Sinds wijlen Joop den Uyl heeft geen enkele PvdA-leider zo vaak het verwijt gekregen dat hij een drammer is.'

Gesprekken met Kamerleden krijgen volgens de verslaggevers Thijs Broer en Max van Weezel vaak een grimmig karakter. Hun advies aan Samsom: 'Ga op zoek naar een warme moederkloek om de fractie te bemoedigen.' Wie die moederkloek zou kunnen zijn, zeggen ze er jammer genoeg niet bij.

Racist

Het meest confronterende en ongemakkelijke verhaal staat ook in Vrij Nederland. Journalist Greta Riemersma (blank, getrouwd met een Marokkaanse man, twee kinderen) schrijft over discriminatie. In Nederland.

De kern van haar betoog is dat blanken zouden moeten erkennen dat ze een blinde vlek hebben als het gaat om de werkelijkheid van niet-blanken.

'Veel blanken kijken weg en dat is nergens voor nodig. En het is helemaal onzinnig om te zeggen: 'Maar ik ben geen racist.' Wie geen racist is, prima, houden zo. Maar racisme en discriminatie bestaan, evenals allerlei vergelijkbare pesterijtjes en grapjes die wel eens strontmisselijk maken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden