Een dikke 3

Wie boeken, voetballers of politici een rapportcijfer geeft, trekt de aandacht.

Beoordeel je films, boeken, dvd's, sites? Voetballers, BN'ers, restaurants? Tv-programma's, politici? En, zomaar een vraag: wil je dat je gelezen wordt? Schrijf een mooi stukkie, maar vooral: geef een cijfer. Cijfers, dát zijn nog eens aandachttrekkers, vooral het cijfer 3.


Normaal sleurt een header je het verhaal in. Een taalkundige spitsvondigheid boven een reportage scheelt een paar duizend lezers. Een rekenkundige spitsvondigheid ook. Henk Spaan verzorgt in Het Parool een mooie rubriek over voetballers, elke besproken speler krijgt ten slotte een cijfer, een concrete waardering. Zomaar weer eens twintig regels over Frank de Boer? Zal wel. Maar dan zie je: Frank de Boer 3. Of Kenneth Vermeer 10. Lezen dus, een onverwacht laag of hoog cijfer intrigeert. Zeventjes sla je over. Soms krijgen alle besproken voetballers in een en dezelfde rubriek een 8. Ook dat geloof ik dan wel. Ook met cijfers moet je voor afwisseling zorgen. De rubriek Proefwerk van wijlen Johannes van Dam? Zonder proefwerkcijfer was dat een stuk minder. Je keek eerst naar die 5 of 9, dan naar de onderbouwing. Hetzelfde geldt voor de restaurantrubriek Over de tong, in veel regionale bladen.


Jarenlang legde Cisca Dresselhuys voor Opzij hele en halve BN'ers langs de feministische meetlat. Ten slotte kreeg de geïnterviewde een cijfer. Dat cijfer viel op, daar keek je het eerst naar. Prima interviews, maar die waren er wel meer. Het samenvattende rapportcijfer gaf gespreksstof, het was bijna de identiteit. Die -3, zo zo, waarop baseerde ze dat?


Zomaar een insider commentaar laten geven op de kleding van BN'ers? Dat kan. Aardige verhaaltjes, aardig bekopt, gebeurt vaker. Maar opeens zie je, in Weekend, bij dat aardige verhaaltje dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert als eindoordeel een 4 krijgt. Prima kop: 4. Toch even het commentaartje lezen waar je anders aan voorbij zou gaan. 'Wat een aanfluiting, het is een bijeengeraapt zooitje en de kleuren matchen niet.' Om bij de gossip-pers te blijven: twee bladen brengen een dubbele pagina 'geruchten'. Nog meer gerucht dan sommige officiële reportages. Bij elk gerucht staat het percentage 'hardheid'. Zonder dat percentage, zonder dat cijfer ga je eraan voorbij. Straks ongetwijfeld: 'Gerucht: ook Linda zélf ging vreemd.' Percentage: 2 procent. Dat is dus nul, maar het cijfer doet zijn werk.


De sterren bij een boekrecensie zijn ook cijfers. Drie sterren is een mager 6'je. De volle vijf sterren een 10. Er gaan stemmen op de sterrenhonorering bij films en boeken af te schaffen. Je zult wel gek zijn, als bladen-/krantenmaker. Je kunt niet alles lezen, je kunt wel alle sterren scannen. De Gooi&Eemlander heeft het Cijfer van de Dag. Een mooi getal groot bij een bericht waar je anders aan voorbijgaat: 908.900 auto's teruggeroepen. NuSport.nl geeft elke voetballer na de wedstrijd een cijfer, sommige dagbladen ook. Oudejaarsconferences kregen cijfers. De Volkskrant gaf onze politieke leiders een cijfer voor hun verhaal bij de politieke beschouwingen. Ik las het stukje over Emile Roemer, vanwege de teaser 6-. Het Parool heeft de feestjesrubriek Schuim, met elke dag een ranking.


(De hoofdredacteur zei: morgen brainstormen, jongens. Ik wil óók een rubriek met een cijfer).


Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden