Een digitale oorlog voor het hele gezin

'Opa, oma, papa, mama en de kinderen. Het hele gezin moet er plezier aan beleven', vindt regiseur René van de Water....

Parachutisten, vliegtuigen, helikopters, kanonnen, tanks, achthonderd figuranten en alles wat er te bedenken is op het gebied van geluids- en lichteffecten worden uit de kast gehaald om 'honderd miljoen kijkers' een live show voor te toveren over de thema's 'oorlog, bevrijding en vrijheid'.

Het decor is de Rijnbrug in Arnhem, waar John Frost en zijn Britse para's in 1944 tevergeefs manmoedig streden om de opmars van de geallieerden richting Ruhr-gebied mogelijk te maken. Onder de brug wordt een vijftig meter breed podium opgebouwd, waarop popmuzikant Alan Parsons met band, het Metropole Orkest en het zangkoor GOOG uit Arnhem het 'muzikale hart' van de voorstelling zullen vormen.

Sting heeft moeten afzeggen, maar Joe Cocker, UB 40, Simple Minds, Art Garfunkel, Cyndi Lauper, Candy Dulfer en René Froger komen wel.

Zij zullen 'minimaal' twee nummers uit eigen repertoire brengen, die 'wel wat moeten aansluiten' op de thema's van de avond. De voorstelling heet een concert te zijn, maar regisseur Van de Water die eerder verantwoordelijk was voor een laser-spektakel met synthesizer-muzikant Vangelis in de Rotterdamse haven, geeft toe dat veel op de 'digitale band' staat. Muziek, actie en licht moeten namelijk in honderdsten van seconden op elkaar worden afgestemd.

Alan Parsons, die de arrangementen maakt en het Metropole Orkest gaan daarom binnenkort de studio in. 'Maar de zang is in ieder geval live', luidt de geruststelling van Van de Water.

Arnhem is verkozen als model van een stad die door oorlogsgeweld ernstig is getroffen. Het stadsbestuur heeft alle medewerking toegezegd vanwege de grote 'promotionele voordelen' die aan het evenement worden toegedicht. Als de televisie komt kan alles: de John Frostbrug, de belangrijkste verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk stadsdeel zal drie dagen voor alle verkeer worden afgesloten.

De tv-show, met een budget van twintig tot vijfentwintig miljoen gulden, begint met historische filmbeelden van de Tweede Wereldoorlog, de landing in Normandië en operatie Market Garden, en gaat dan over in een live-registratie van een bombardement dat historische vliegtuigen 'met special effects' boven de Rijn zullen uitvoeren.

Even later volgt de bestorming van de brug door het 'witte leger'. Het 'zwarte leger', dat zich op de brug met tanks en kanonnen heeft verschanst (met dank aan sponsor Koninklijke Landmacht), wordt verslagen en gevangen genomen. K & B heeft er voor gekozen de troepen niet te verkleden in de uniformen van de geallieerden en de Duitsers om het strijdgewoel een wat meer universeel karakter te geven.

De bevrijding speelt zich eveneens af op de brug. Met voertuigen van de hobbyisten van Keep them Rolling en honderden figuranten uit de Arnhemse bevolking wordt een fleurig feestje gebouwd met veel gezwaai en bloemen.

Wie niet genoeg heeft aan de televisiebeelden van dit alles kan nog voor 75 gulden entree terecht op de grasmat - vanwege mogelijk hoog water achter de zomerdijk - waar nog 75 duizend plaatsen beschikbaar zijn. Tot op heden zijn 25 duizend kaarten in de voorverkoop afgezet. Of op de VIP-tribune (vijfduizend zitplaatsen) voor de toegangsprijs van 350 gulden, maar dat is dan ook met een avondvullend programma met diner in de Rijnhal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.