Een diepe zucht van verlichting

Arnhem Het gerechtshof in Arnhem heeft de Haagse verpleegkundige Lucia de Berk definitief vrijgesproken van de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe....

De Berk (48) slaakte een diepe zucht van verlichting toen duidelijk werd dat ze vrijuit gaat. Na de uitspraak viel ze onder luid applaus van sympathisanten in de rechtszaal haar dochter in de armen. Voor de ogen van een grote groep fotografen en verslaggevers stamelde ze geëmotioneerd dat ze ‘heel blij’ was. ‘Ik moet het nog even laten bezinken.’

Met de uitspraak is een van de grootste gerechtelijke dwalingen van Nederland een feit. De verpleegkundige, die tot vandaag door media De B. werd genoemd, heeft altijd volgehouden dat ze onschuldig is. Toch achtte het gerechtshof in Den Haag in 2004 bewezen dat ze allerlei patiënten om het leven heeft gebracht, tussen 1997 en 2001. Haar zaak is in 2008 heropend door de Hoge Raad, op grond van nieuwe feiten.

Het OM had 17 maart vrijspraak geëist op grond van nader onderzoek naar de (bijna-) sterfgevallen. Deskundigen hebben ogenschijnlijk verdachte medische dossiers opnieuw bekeken. Volgens de experts waren de incidenten achteraf medisch te verklaren. Er zijn geen aanwijzingen dat Lucia de Berk strafbare feiten heeft gepleegd.

Volgens het hof kan niet worden volgehouden dat er misdrijven zijn gepleegd. Baby A., die zou zijn vergiftigd door De Berk, is achteraf een natuurlijke dood gestorven. Uit onderzoek naar andere incidenten blijkt dat er geen reden is om te denken aan een onnatuurlijke of zelfs criminele oorzaak. Het hof vroeg zich hardop af in hoeverre bij ernstig zieke kinderen en hoogbejaarde patiënten ‘überhaupt gesproken kan worden van onverwacht en onverklaarbaar overlijden’.

De verpleegkundige heeft ruim acht jaar gestreden voor haar onschuld. In 2008 is ze vrijgelaten, in afwachting van haar nieuwe proces. Ze heeft ruim zes jaar in de gevangenis gezeten, waar ze in 2006 een herseninfarct heeft gehad.

Metta de Noo, van het comité dat jarenlang heeft gestreden voor rehabilitatie van de verpleegkundige, werd na de uitspraak omhelsd door De Berk. ‘Ik vind dit fantastisch’, zei De Noo. ‘Het hof is zo genereus en duidelijk. Lucia is gerehabiliteerd. Het was een collectieve psychose: medici, politiemensen, leden van het OM, deskundigen en rechters zijn klakkeloos achter elkaar aan gelopen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.