Een deugniet oké, maar dan wel onze deugniet

Het valt moeilijk om bij het overlijden van de door ons hoog-gewaardeerde prins Bernhard op 93-jarige leeftijd van een dieptragische gebeurtenis te spreken....

Rotterdam P.J.G.A. Ego

Ieder van ons veteranen heeft aan prins Bernhard zijn eigen herinneringen. Wij hebben ook nooit onze gevoelens voor hem onder stoelen of banken gestoken.

In het bijzonder hebben wij er geen geheim van gemaakt dat het destijds ingevoerde uniformverbod ons het diepst heeft geraakt. Wanneer ons mild werd voorgehouden dat de prins 'een deugniet was' reageerden wij zonder voorbehoud met: 'Dat mag zo zijn, maar hij is dan wel ONZE deugniet.'

Het Oud Strijders Legioen zal zich prins Bernhard vooral herinneren van de indrukwekkende herdenkingen van de Duitse capitulatie, ieder jaar op 5 mei in Wageningen.

Vooral de laatste, toen hij op de defileerplaats, dus voor iedereen zichtbaar, de groene baret opzette om daarmee vooral zijn solidariteit met de commando's te tonen.

Prins Bernhard is niet meer. Wij zullen hem missen, maar de herinnering aan deze koninklijke prins zal ons tot het einde toe bij blijven.

Moge hij in het hiernamaals de rust krijgen die hij zich in zijn lange en verdienstelijke leven niet heeft gegund. Vooral hopen wij, in alle eerbied, dat hij het daar even fijn zal hebben als tijdens zijn leven bij ons.

Voor de militairen en veteranen onder ons rest slechts: 'In de houding! Geeft acht! Brengt groet aan een man die zijn plaats in onze geschiedenis terecht heeft verdiend!'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden