'Een derde van Saoedische luchtaanvallen in Jemen treft burgerdoelen'

Meer dan een derde van alle luchtaanvallen die de door Saoedi-Arabië geleide coalitie op Jemen heeft uitgevoerd, hebben burgerdoelen als scholen, ziekenhuizen, markten en moskeeën getroffen. Dat blijkt uit cijfers van de Yemen Data Project, een groep van academici en mensenrechtenactivisten, die vrijdag door The Guardian zijn gepubliceerd.

Jemenitische kinderen bezoeken een kerkhof in de stad Sanaa. Beeld epa
Jemenitische kinderen bezoeken een kerkhof in de stad Sanaa.Beeld epa

De cijfers staan in scherp contrast met de claims van Saoedi-Arabië, dat beweert er alles aan te doen om het aantal burgerdoden zo klein mogelijk te houden. Riyaad wordt gesteund door Britse en Amerikaanse bondgenoten, maar deze cijfers zullen de druk op hen vergroten om Saoedi-Arabië aan te spreken. Verschillende organisaties hebben het land er al van beschuldigd met de bombardementen internationale wetten te overtreden.

Volgens Saoedi-Arabië kloppen de cijfers echter niet. Riyaad noemt het 'sterk overdreven' en zegt dat een bepaald gebouw bijvoorbeeld een jaar eerder wellicht nog als school functioneerde, maar ten tijde van het bombardement werd gebruikt door rebellen.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Mannen inspecteren een schoolgebouw na een luchtaanval. Beeld afp
Mannen inspecteren een schoolgebouw na een luchtaanval.Beeld afp

Burgerslachtoffers

Eerder dit jaar heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Saoedi-Arabië al beschuldigd van internationale misdrijven in Jemen. Volgens Zei Raad Al Hussein is de internationale coalitie verantwoordelijk voor twee keer zo veel burgerslachtoffers als alle andere partijen in het Jemenitische conflict bij elkaar opgeteld.

Artsen zonder Grenzen heeft zich vorige maand teruggetrokken uit het noorden van Jemen nadat een ziekenhuis waar de organisatie actief was, werd gebombardeerd. Jemenitische ziekenhuizen die onder leiding van AzG werken zijn afgelopen jaar eerder doelwit geweest van aanvallen en de organisatie noemt de verzekeringen dat het bombardement een vergissing was 'onbetrouwbaar'.

undefined

Hoe is het om in Jemen te overleven?

De Volkskrant sprak vorig jaar met drie mensen in drie verschillende steden. 'Mijn grootste angst was om in kleine stukjes uiteen te spatten'.

Wie vecht tegen wie in Jemen?

Sinds maart 2015 vechten rebellen, de Houthi's, tegen het Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. Hij wordt weer gesteund door luchtaanvallen van een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. Extremisten van Al-Qaida en Islamitische Staat maken gebruik van het machtsvacuüm en krijgen in delen van het land steeds meer voet aan de grond. Volgens de Verenigde Naties zijn er zeker tienduizend mensen bij het conflict om het leven gekomen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden