Een dagje ouderwets 'Haags' ontkennen met Bleker en Wilders

Zei ie het of zei ie het niet? Vandaag werd er in politiek Nederland over twee verschillende zaken triomfantelijk door de media bericht. Hoofdrolspelers Henk Bleker en Geert Wilders waren minder enthousiast. 'Nee hoor, dat heb ik niet gezegd'.

PVV-leider Geert Wilders heeft geen spijt van zijn uitlatingen.Beeld anp

Want heeft PVV-leider Geert Wilders nu wel of geen spijt van zijn beruchte tweet over de hoofddoek die koningin Beatrix vorige week droeg?

'Ja', zei de NOS stellig. De omroep had immers van 'bronnen' gehoord dat Wilders in de fractievergadering had verklaard dat hij niet handig had opgetreden in de hele discussie. Een meerderheid van de Nederlanders (inclusief het staatshoofd zelf) vond de beweringen van Wilders onzin. Dat vond hij zelf ook, als we de NOS moesten geloven.

'Helemaal niet', was de reactie van Geert Wilders. De PVV-leider vindt nog steeds dat de koningin geen hoofddoek had moeten omdoen en staat nog steeds achter zijn Kamervragen die hij hierover stelde. 'Niemand had in de fractievergadering kritiek op de Kamervragen. Het woord onhandig is niet gevallen. Stemmingmakerij dus'.

Lariekoek
De ontkenning van Wilders was niet de enige ontkenning van de dag. Ook Henk Bleker stond niet te juichen bij het bericht van NRC Handelsblad dat hij de nieuwe leider van het CDA wil worden. 'Het is lariekoek dat ik me vandaag kandideer', aldus Bleker.

Dat lariekoek leek echter meer te slaan op het woordje vandaag, dan de zinsnede 'nieuwe leider van het CDA'. Want dat hij daar voor voelt gaf Bleker wel toe, zei het omfloerst. 'Alleen in het geval van nood', is de Groninger beschikbaar. En 'er zijn vast betere kandidaten'.

Het CDA is een partij in nood. Kijk maar naar de historisch lage peilingen en de interne verdeeldheid rondom de 'kwestie-Mauro'. De bevindingen van het Strategisch Beraad moeten daar aanstaande vrijdag een eind aan maken. Aart Jan de Geus stuurt zijn club terug naar het 'radicale midden'.

Henk Bleker gaat daar nu al gewiekst in mee. Er mag 'niet nog meer' op ontwikkelingssamenwerking worden bezuinigd en de positieve kanten van de islam worden uitgebreid belicht. Niet de meest logische onderwerpen voor een staatssecretaris van Landbouw. Maar wel logisch voor een politiek leider.

Of Bleker een 'Blekertje' doet blijft nog even afwachten. Het CDA wil eerst de rijen inhoudelijk sluiten. Als dat is gedaan, kan de zoektocht naar een nieuwe leider beginnen. En dat zou zomaar staatssecretaris Henk, interim- partijvoorzitter die geen kabinetspost ambieerde, Bleker kunnen zijn.


Henk Bleker noemde berichtgeving 'lariekoek'.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden