Een dag vol discussie over desinformatie

Uw politieke nieuwsbrief

De nieuwe vlag in de Tweede Kamer. Beeld anp
De nieuwe vlag in de Tweede Kamer.Beeld anp

Goedemiddag. CDA'er Omtzigt komt met de schrik vrij, maar in het vervolg doet hij er goed aan alle informatie die hij krijgt over MH17 driedubbel te checken. Want het zou Russische desinformatie kunnen zijn, stelt minister Ollongren.

Ook in Dagkoersen: de nieuwe Nederlandse vlag in de Tweede Kamer is meteen onderwerp van discussie. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

GESPREK VAN DE DAG
Omtzigt mag blijven

CDA'er Pieter Omtzigt kan weer enigszins opgelucht ademhalen. Zijn fractie steunt hem, zijn Kamerzetel staat niet ter discussie. Hij had een Oekraïense asielzoeker niet moeten helpen met het samenvatten van diens (valse) getuigenis over de MH17-ramp bij een bijeenkomst in mei, maar het was met de beste intenties gebeurd. Een stomme fout, maar geen opzet, zo verweerde hij zich. Hij vindt genade bij zijn collega's. Al zal hij voorlopig (een niet nader gespecificeerde periode) niet het woord voeren in het MH17-dossier. Collega Chris van Dam neemt in de tussentijd waar.

De eigengereide CDA'er heeft veel krediet op het Binnenhof, zo bleek de afgelopen twee dagen. Bij elk oordeel over zijn handelen viel een nuancering te beluisteren. 'Ja, maar zo is de duizendpoot Omtzigt. Hij bemoeit zich nu eenmaal met álles. En meermaals heeft hij met zijn kritische houding resultaten geboekt.' NRC Handelsblad had hem te hard aangepakt, zo klonk het ook.

Verdient de CDA'er een milde behandeling? Wellicht zou Omtzigt zelf vinden van niet. De methode-Omtzigt is: bij vermoede misstanden meteeen Kamervragen stellen, feitenrelazen eisen, verzoeken om een gedetailleerd tijdpad, niet rusten tot de onderste steen boven is. Omtzigt mag blij zijn dat zijn fractie niet nog een Omtzigt telt.

CDA'ers Buma en Omtzigt spreken met de pers. Beeld anp
CDA'ers Buma en Omtzigt spreken met de pers.Beeld anp

WAARSCHUWING VAN DE DAG
Pas op voor de Russen

Het lijkt haast wel of de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren de ervaring van Omtzigt aangrijpt voor een waarschuwing. Pas op voor Russische desinformatie, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Ze verwijst onder meer naar een website over de MH17-ramp die lijkt op een site van de Nederlandse overheid. 'Nederland staat in het vizier van onder meer Russische inlichtingendiensten', schrijft ze aan de Kamer.

In tijden van nepnieuws en informatieoorlog zijn uitgebreide bevoegdheden voor de inlichtingendiensten van groot belang, meent de minister. De nieuwe Wet voor de inlichtingendiensten moet er komen, ook al zou de Nederlandse kiezer hier in het referendum van maart volgend jaar nee tegen kunnen zeggen. 'Voor het blijven verrichten van dit onderzoek is het wettelijke kader van de Wiv 2017 noodzakelijk', schrijft ze.

Een mager briefje, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Want tegen De Telegraaf zei Ollongren dat de Russen ook de Nederlandse verkiezingen hebben beïnvloed, maar in de Kamerbrief laat ze dit achterwege. Hij eist een nieuwe brief, dit keer met concrete voorbeelden.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Beeld anp
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.Beeld anp

HET IS NOOIT GOED...
Of het deugt niet

Daar was ze dan, de Nederlandse driekleur, in een glimmende bolling hangend aan een staande stok achter Kamervoorzitter Arib. Vrijwel de voltallige Kamer had om dit vlagvertoon in de plenaire zaal verzocht. Niets mis met het uitdragen van vaderlandsliefde, vonden de meeste Kamerleden, al ziet het ideale Nederland er voor elke fractie anders uit.

Je zou denken dat de patriot Thierry Baudet de komst van het rood-wit-blauw als een overwinning zou vieren. Maar nee, de Forum voor Democratie-leider is niet blij met de vlag. Hij vindt haar te klein. 'Kijk, zo ziet een goeie vlag in je parlement eruit', schreef hij op Twitter bij een foto van het Amerikaanse Congres. Het exemplaar in de Tweede Kamer noemde hij 'teleurstellend Madurodam-gedoe'. Overigens wist ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot niet goed wat hij ermee aanmoest. 'Zijn we blij met deze kaasprikker?', twitterde hij. Een iets luxere versie had misschien niet misstaan, deze kostte 100 euro, achterhaalde De Telegraaf.

De driekleur leende zich meteen voor politieke invulling. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken bevroeg minister Dekker voor Rechtsbescherming tijdens het Vragenuur over een intimiderende Pegida-actie tegen de komst van een moskee. 'We hebben nu een Nederlandse vlag. Die staat voor mij voor de rechtsstaat', zei Kuiken. Dagkoersen voorspelt: verwijzen naar de vlag wordt een veelgebruikt stijlfiguur.

Kamervoorzitter Arib loopt langs de Nederlandse vlag die sinds vandaag in de plenaire zaal van de Kamer staat. Beeld anp
Kamervoorzitter Arib loopt langs de Nederlandse vlag die sinds vandaag in de plenaire zaal van de Kamer staat.Beeld anp

KLEINER, NIET FIJNER
Slinkende Pegida steeds extremer

De extreem-rechtse beweging Pegida neemt in omvang af in Nederland, maar de overblijvers zijn steeds radicaler, zo stelde minister Dekker in het Vragenuurtje. Pegida Nederland voerde zondag actie in Enschede. Op de bouwlocatie van een toekomstige moskee zette de organisatie een 'kerk' met een kruis neer, die vervolgens zogenaamd werd ingewijd met varkensbloed.

Onderzoek naar de daders loopt, zei Dekker. Hij kon over de uitkomst nog niets zeggen. Volgende week verschijnt een rapport van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid over extreem-rechtse groeperingen in Nederland.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Beeld anp
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden