Een cursus verkiezingen voor vrouwen met migratieachtergrond
Vrouwen met een migratieachtergrond worden bijgeschoold over de verkiezingen.
'Wie is dit?', vraagt cursusleidster Daphne Paris terwijl ze een foto laat zien. 'Lodewijk Asscher!', roept de 35-jarige Fatima terwijl ze haar vinger opsteekt. Ze krijgt complimenten, want dit is al de zoveelste lijsttrekker die ze herkent. Dat er een partij voor dieren bestaat kan de groep niet geloven. En als Paris uitlegt dat de SGP van Kees van der Staaij voor een traditionele rolverdeling tussen man en vrouw staat, roept iemand: 'Is hij een Marokkaanse man ofzo?' Een schaterlach uit de zaal.
Migranten
Bij de stichting Nisa for Nisa (vrouwen voor vrouwen) in Amsterdam Nieuw-West worden vrouwen met een migratieachtergrond bijgeschoold over het belang van verkiezingen. Het is een initiatief van ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, dat in het streven zo veel mogelijk kiezers naar de stembus te krijgen speciale aandacht heeft voor mensen 'met een afstand tot de politiek'. Ruim negentig bijeenkomsten zijn er, eenderde is voor migranten. Mimoent el Fakih, directeur van Nisa voor Nisa: 'Veel van deze vrouwen gaan voor het eerst stemmen. Ze voelen nu de noodzaak. Ze zien dat het over de toekomst van hun kinderen gaat en over de manier waarop ze hun geloof in Nederland kunnen belijden.'
Er is veel aandacht voor scholing: hoe werkt de democratie? 'De minister stelt een probleem vast', zegt Daphne Paris van ProDemos. 'Bijvoorbeeld: de wachttijd voor een goedkope huurwoning is te lang.' De groep moet zeven overzichtelijke stappen in het besluitvormingsproces in de goede volgorde zetten, maar heeft daar veel hulp bij nodig. De aandacht ebt snel weg. Pas na een Arabische vertaling klinkt een tevreden 'Oh zo. Ja, duidelijk.'
Denk
El Fakih stelt dat de opkomst van Denk eraan bijdraagt dat mensen in de Marokkaanse gemeenschap meer nadenken over de verkiezingen. In het afsluitende debat van de bijeenkomst is de beweging vertegenwoordigd door Farid Azarkan, de nummer twee op de lijst. Hij gaat in debat met Achmed Baâdoud (PvdA), Bernadette Vieverich (GroenLinks) en Mustafa Amhaouch (CDA) over discriminatie en zorg. Een afwisseling van Nederlands en Arabisch levert chaotische momenten op waarin steeds een deel van de zaal niet begrijpt waar het over gaat. Naima Ajouaau (voorzitter van de stichting en voormalig PvdA-Statenlid) ziet er streng op toe dat de Denk-medewerkers die tussen het publiek zijn gaan zitten de zaal niet ophitsen.
'Ik hoop dat we hier over vier jaar weer zitten en dat jullie het gesprek dan in het Nederlands kunnen volgen', besluit Nisa for Nisa-voorzitter Ajouaau. Ze roept op tot actief zijn en Nederlands leren. 'Dan kunnen we onze kinderen helpen en onze mannen verplichten een stap opzij te zetten.' Op 15 maart geeft de stichting een-op-een uitleg over het stembiljet. 'Ze snappen niet hoe dat werkt', zegt El Fakih.