'Een curieuze mengeling van heel plat commercieel vermaak en een vloed aan talent'

Koos Postema (73), oud-presentator: 'Of ik deze dagen nog wel eens terugdenk aan T V10? Nee, die ellende heb ik verdrongen....

Onlangs viel ik tijdens het zappen plotseling in wat Talpa-promo's.

Mijn vrouw en ik waren het direct eens: naast het voetbal hoeven we niets te zien van dat Talpa.

Heel misschien dat ik dat feuilleton van Harm Edens (Samen) nog een kansje geef, maar weet u: mijn vrouw en ik zijn verslaafd aan de Amerikaanse serie Frasier. Op Net 5 wordt die elke ochtend herhaald, op zondag zijn er zelfs drie afleveringen. Daar zal ik toch moeilijk van af te brengen zijn door Talpa .

Ja, dat nieuwsprogramma met Beau van Erven Dorens en Harmke Pijpers, dat moet ik natuurlijk wel even zien, uit nieuwsgierigheid. Het is natuurlijk bedoeld als aanval op die valse Albert Verlinde van RTL Boulevard. Misschien wordt het wat, dat NSE .

Verder is die zender niet aan mij besteed. Al die Gerschtanowitzen... Typisch weer Hilversum met die krankzinnige pogingen om altijd alleen maar jongeren te bereiken. Laat ze gewoon eens kwaliteit gaan maken.'

Albert Verlinde (44), presentator RTL Boulevard en producent:

'Natuurlijk ga ik kijken, maar veel? Ik ben geen sportman, en dan val je redelijk snel buiten de doelgroep van Talpa. Verder heb ik te veel programma's al gezien. Ik ga echt niet meer kijken naar een Soundmixshow of 5 tegen 5.

Dat is meteen ook mijn kritiek: ik had op iets meer vernieuwing gehoopt. Ik snap ook wel dat De Mol zo snel mogelijk naar die 10 procent marktaandeel wil, maar ze hebben gesuggereerd dat ze ook nieuwe dingen zouden gaan doen. Maar van al die programmamakers die riepen dat ze bij Talpa veel meer vrijheid kregen dan bij de publieke omroep, hoor je voorlopig weinig.

Wat ze wél heel goed doen, is hun marketing. Talpa is elke dag wel in het nieuws. En zelfs zo'n afgekloven boterham als Big Brother weten ze nieuw elan te geven. Dat is knap. Talpa is een gevoel. De adrenaline spat ervan af.

Dankzij meneer De Mol is mijn vakantie ingekort: wij beginnen maandag alweer met Boulevard.

Dan staan we ook tegenover NSE met Beau. Talpa heeft heel goed naar Boulevard gekeken: beetje gebabbel, beetje entertainment, beetje lifestyle. We moeten afwachten hoe het gaat. De kijker van tegenwoordig is egoïstisch, pikt de krenten uit de pap en zapt weer verder. Het avondje AVRO bestaat niet meer.'

Maria Goos (49), toneel- en scenarioschrijfster en morgen Zomergast bij de VPRO:

'Het is heel goed dat John de Mol zo veel met Nederlands drama doet, ook al komt het misschien ook doordat hij weinig in het buitenland kon kopen. Over de kwaliteit kan ik nog niets zeggen. Misschien moest het allemaal snel en goedkoop. Maar ik ga zeker kijken.'

Wie heeft die series trouwens allemaal geschreven? Ik niet, want ik ben niet gebeld door Talpa. Terwijl ik dat eigenlijk wel verwacht had. Misschien hebben ze geconcludeerd dat hun doelgroep niet geïnteresseerd is in mijn soort drama. .

Leuk trouwens dat mensen uit allerlei hoeken naar Talpa gaan, zoals Harmke Pijpers en Barend en Van Dorp. Ik ga wel weer kijken, alhoewel ik ze niet meer zo goed vind. Ik ben benieuwd of Talpa daar iets aan doet, of dat het ze het klakkeloos overnemen.

John de Mol heeft gezegd dat goede televisie is waar de volgende dag over wordt gepraat. Dat vind ik wel zorgwekkend. Ik laat morgen een fragment zien van de talkshow Jensen op Yorin, met Catherine Keijl als gast. Ze wordt voorafgegaan door een animatie van een sekspop met een sprekende vagina, die vertelt wie er allemaal op bezoek zijn geweest. Daar zal vast wel over gesproken zijn de volgende dag, maar het is echt wansmaak. Een dieptepunt.

Moeten we daar naar toe? Is dat ook wat John de Mol wil? Als ik hoor van Big Brother met een zwangere vrouw en die Spermadonorshow , dan begin ik te geloven dat De Mol het zo letterlijk bedoelt als hij het heeft gezegd: als er maar over wordt gepraat. Ik hoop dat het niet zo is, maar ik ben bang van wel.'

Bert Bakker (47), D66-Kamerlid en -woordvoerder mediazaken:

'Ik ben absoluut een tv-kijker, dus ik ga ook naar Talpa kijken. Al was het maar omdat mijn cluppie, Heracles, eindelijk terug is in de eredivisie.

Ik verwacht het nodige van Talpa. Niet alleen van hun programma's, maar ook van wat ze willen met digitale tv en de combinatie met andere media. De andere omroepen kunnen hun borst nat maken. Want alles wat John de Mol doet, wordt een succes. Oké, Sport 7 niet, maar dat was te vroeg.

Ik ga zeker ook naar de series van Talpa kijken. Ik ben dol op Nederlands drama, dat heeft de publieke omroep de afgelopen vijftien jaar enorm laten liggen. Natuurlijk, het is duur, maar de kijker waardeert het. RTL, en in mindere mate SBS, hebben het wel opgepikt, terwijl de publieke omroep het geld uit gaf aan stupiditeiten.'

Big Brother? Ik was al nooit zo'n fan, dus ik weet niet of ik nu wel ga kijken. Alhoewel, met een zwangere vrouw erbij? Laten we eerlijk zijn: dat willen we allemaal toch wel even zien. En die Spermadonorshow, ach. Mijn CDAcollega Atsma was heel opgewonden, maar die stelt al Kamervragen als er een blote borst te zien is in een jongerenblad . De Mol hoeft niet aan normen en waarden te doen, dat bepaalt de kijker wel. De Mol doet het om geld te verdienen. Dat is ook prima. Daarom heet het commerciële tv.'

Gerrit Komrij (61), dichter en voormalig tv-criticus:

'Ik wilde hier in Portugal vandaag eigenlijk gewoon eens gaan zitten om te kijken wat het is. Maar ik weet niet of ik het hier kan ontvangen, omdat het wordt uitgezonden via dat Nickelodeon. Ik heb niets gehoord over decoders en zo, maar het zou jammer zijn als het niet lukt. Want Talpa is toch een curieuze mengeling van heel plat commercieel vermaak en een vloed van talent. De vraag is wat de overhand krijgt, maar de hele tv hangt tegenwoordig toch al aan elkaar van bedelen om geld en zakkenklopperij; je hebt geluk als er eens een programma tussendoor glipt.

Welk talent? Nou, dat RTL Boulevard en Barend & Van Dorp, dat slaat een mens toch niet over. Komt Beau van Erven Dorens nu tegenover B oulevard? Dan kijk ik gewoon naar beiden. Dat kan heel goed. Ik ben altijd een beetje aan het macrameën met de televisie, ik zap van alles door elkaar.

Dat Big Brother bekijk ik niet. Als je dat je hele leven al om je heen ziet, hoef je het niet ook nog eens op de tv te zien.

Slaapverwekkend .

Het hoeft toch ook niet het onderste uit de onderbuik te zijn? Er moet toch iets zijn tussen slaapverwekkend en hoogdravend, iets waar een redelijk mens met een redelijk uithoudingsvermogen gewoon naar kan kijken?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden