Een crisis die zich uitbreidt als een olijfolievlek

Op beurzen en bij bedrijven staan alle alarmbellen op rood. Handeldrijven met Griekenland is een riskante onderneming geworden...

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Amsterdam De financiële crisis van de Griekse overheid slaat over naar het bedrijfsleven elders in de wereld. Nederlandse exporteurs ervaren steeds meer betalingsproblemen van hun Griekse afnemers. ‘Alle alarmbellen staan op rood.’

Bedrijven die naar Griekenland exporteren, moeten steeds langer wachten op hun geld. Volgens Atradius, een van ’s werelds grootste kredietverzekeraars, stijgt het aantal structurele betalingsachterstanden van Griekse afnemers. Bij een kredietverzekering kan een exporteur het risico afdekken dat zijn afnemer de rekening niet betaalt.

Atradius verwacht dat de problemen erger worden. ‘In de komende maanden zullen sectoren die afhankelijk zijn van overheidsorders of -financiering – zoals de bouwsector of de gezondheidszorg – moeilijke tijden ondervinden. We verwachten een stijging van het aantal faillissementen’, laat Atradius in een schriftelijke verklaring weten.

Ook bedrijven die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen, krijgen het zwaar te verduren, schrijft Atradius. ‘Door ontslagen en loonsverlagingen in de publieke sector zal de particuliere consumptie getroffen worden door een daling. Daarnaast zullen banken minder snel krediet verstrekken, omdat zij zelf grote moeite hebben geld aan te trekken.’

Voelbaar
De gevolgen van de Griekse crisis zijn al duidelijk voelbaar bij Nederlandse bedrijven die exporteren naar Griekenland, zegt Fenedex, een branchevereniging van Nederlandse exporteurs. ‘Bij onze leden die naar Griekenland exporteren, staan alle alarmbellen op rood. We horen dat zich steeds meer betalingsproblemen voordoen. De hele Griekse economie dreigt te verlammen’, verklaart Frank Houwert, directeur van Fenedex.

Wijs geworden door eerdere landencrises nemen Nederlandse exportbedrijven volgens hem voorzorgsmaatregelen. ‘Er wordt alleen aan Griekse bedrijven geleverd als vooruit is betaald, een bankgarantie is afgegeven of er een kredietverzekering is verstrekt’, aldus Houwert.

Hij zegt te verwachten dat kredietverzekeraars binnenkort besluiten geen exporten naar Griekenland meer te verzekeren. ‘Dat is een paar jaar geleden ook gebeurd bij export naar Rusland’, aldus Houwert.

Maar volgens Euler Hermes, wereldmarktleider in kredietverzekeringen, is dat vooralsnog niet aan de orde. ‘Het is wel een optie. We zijn bezorgd over de situatie in Griekenland. Toch verwachten we dat Griekenland binnen de euro blijft. Maar de situatie verandert met de dag. Voorspellen wat er gaat gebeuren is bijna onmogelijk; deze situatie hebben we nog nooit eerder meegemaakt’, zegt Jeroen Webers van Euler Hermes.

Bescheiden export
Voor Nederland is Griekenland geen belangrijk exportland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteerde Nederland in 2009 voor 2,6 miljard euro naar Griekenland – dat is 0,8 procent van de totale export.

De belangrijkste exportproducten naar Griekenland zijn machines en vervoersproducten (29,3 procent), landbouwproducten zoals voeding, levende dieren en vleesproducten (29,1 procent) en chemische producten (18,8 procent).

Bij het groothandelsbedrijf Bosman Global zeggen ze nog niet veel te merken van de crisis in Griekenland. Het bedrijf uit Dordrecht levert wereldwijd luxe goederen aan onder meer taxfreewinkels. ‘We merken wel dat de volumes naar Griekenland afnemen. Maar we worden nog steeds betaald door onze afnemers daar. Dat we lang op ons geld moeten wachten, is niet nieuw; daar staan de Grieken bij ons bekend om.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden