Een creatief eerbetoon aan Hephaistos

PETER VAN AMMELROOY

Artistieke pyromanen zou je ze kunnen noemen - de deelnemers aan de wedstrijd die sinds 2004 elk jaar wordt gehouden door een sectie van het Combustion Institute. Deze instelling in Pittsburgh, Pennsylvania ijvert sinds 1954 voor onderzoek naar verbrandingsprocessen in de brede zin van het woord. Het is een internationaal opererende vriendenkring van Hephaistos, de Griekse god van het vuur. Ook wetenschappers van de Technische Universiteiten in Nederland zijn aangesloten.

Een prijsvraag voor de mooiste afbeelding van bijzonder vuur of opmerkelijke vlammen is een van de middelen die het Institute gebruikt om zijn werk onder de aandacht van het brede publiek te brengen.

Alle kunstgrepen zijn toegestaan, zoals de grote afbeelding rechts laat zien. Nelson Akafuah en Kozo Saito van de University of Kentucky in Lexington creërden een vlam met benzeen. Ze maakten er een foto van, spiegelden het beeld en draaiden daarna tot ze deze kringelende kolom van oranje vuur hadden. Akafuah en Saito sleepten er de derde prijs mee in de wacht.

Dr. Combustion noemen Bogdan Pavlov en Li Qiao van Purdue University hun collage (linksboven) van verschillende soorten vuur, waarin het gezicht van een man met een hoed en een baard is te onderscheiden. Neus, haar en baard ontstonden toen het duo nanodeeltjes in een vlam spoot. De hoed, ogen en mond maakten Pavlov en Li door een diffusievlam te manipuleren. Bij zo'n soort vlam wordt aan de rand van de brandstof lucht toegevoegd, zodat die omgeven wordt door een brandbaar gasmengsel. Bij ontsteking wordt zo een stabiele vlam verkregen. Het principe wordt toegepast bij fakkels. Dr. Combustion was goed voor de tweede prijs.

De eerste prijs ging naar Flaming Star (linksonder), een fotocollage van Sandra Olson van NASA's Glenn Research Center in Cleveland, Ohio. De onderzoekster maakte het blauwe licht door chemoluminescentie, een chemische reactie waarbij energie vrijkomt in de vorm van licht. De witte, gele en oranje delen van de vlammen ontstonden door de verbranding van roetdeeltjes in het vuur. Opmerkelijk is dat Olsons dagelijkse werk eruit bestaat om juist dit soort vlammen en eigenlijk alle vormen van verbranding te voorkomen op een specifieke plek te voorkomen. De NASA-onderzoekster is belast met de verbetering van de brandveiligheid aan boord van ruimtevaartuigen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden