Volkskrant AvondMaandag 27 januari

Een corona-vaccin komt eraan (maar of het op tijd is, weet niemand) | Kobe Bryant (1978-2020): een meesterlijke scorer met onverzettelijkheid als handelsmerk

Kobe Bryant (1978-2020). Beeld CAMERA PRESS/Neil Bedford
Kobe Bryant (1978-2020).Beeld CAMERA PRESS/Neil Bedford

Vandaag belangrijk

Een corona-vaccin komt eraan (maar of het op tijd is, weet niemand)
Het wordt spannend. In sneltreinvaart werken wetenschappers overal ter wereld aan een vaccin tegen het nieuwe coronavirus uit Wuhan. De eerste dierproeven staan zelfs al op het punt van beginnen. Het vaccin zou er wellicht rond 27 april kunnen zijn. Minpuntje: het virus heeft een flinke voorsprong.

Scholen presenteren noodplannen om ‘dagelijkse stress’ in grote steden weg te nemen
Grotere groepen, meer onbevoegden voor de klas of een grote-stedenbonus. Dat zijn enkele van de noodplannen die basisschoolbestuurders uit Amsterdam, Den Haag en Rotterdam maandag aan minister Arie Slob (Onderwijs) hebben gepresenteerd.

Trump ontvouwt ‘deal van de eeuw’ voor het Midden-Oosten
Donald Trump presenteert maandag zijn langverwachte plan voor een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict. De Amerikaanse president doet dat in afzonderlijke gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en diens politieke rivaal, oud-generaal Benny Gantz.

Koning Albert II geeft toe: Delphine Boël (51) is zijn buitenechtelijke dochter
De vorige Belgische koning, Albert II, heeft toegegeven dat hij een buitenechtelijke dochter heeft. Via zijn advocaat liet hij maandag weten dat hij de vader is van Delphine Boël. De 51-jarige kunstenares heeft langs juridische weg jarenlang gevochten voor erkenning door haar biologische vader.

Delphine Boël omhelst haar advocaat na de rechtsaak bij het Hof van Cassatie.DIRK WAEM / BELGA / AFP Beeld AFP
Delphine Boël omhelst haar advocaat na de rechtsaak bij het Hof van Cassatie.DIRK WAEM / BELGA / AFPBeeld AFP

Vanavond op tv

De eerste Hunger Games-film (Net 5, 20.30 uur), met knipogende kritiek op de vercommercialiseerde (televisie)maatschappij, is een groots opgezette productie die indrukwekkend een wereld verbeeldt waarin een ooit gevoerde oorlog herdacht wordt met een spel op leven en dood. En nep-documentaire King of the Belgians (Canvas, 23.10 uur) is een goed verzonnen komedie waarin het moment wordt benadrukt dat zorgvuldig opgebouwde façades niets meer met de realiteit te maken hebben. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Maarten van Rossem, de dorpsimam uit mijn jeugd
Al die dingen waarop historicus Maarten van Rossem neerkijkt, maken het leven draaglijker, meent Erdal Balci.

Aanraders van de redactie

Kobe Bryant (1978-2020): een meesterlijke scorer met onverzettelijkheid als handelsmerk
Basketballegende Kobe Bryant kwam zondag om bij een helikopterongeluk. Hij was een meesterlijk scorer die van onverzettelijkheid zijn handelsmerk maakte. ‘Een speler als Kobe Bryant zullen we nooit meer zien.’

Ruttes Holocaust-excuses moesten van ver komen
In de 75 jaar die zijn verstreken sinds de Tweede Wereldoorlog durfde geen Nederlandse premier het woord ‘excuses’ in de mond te nemen voor de houding van de overheid tijdens de Jodenvervolging. Mark Rutte zei het zondag dan toch. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers speelde er een grote rol bij dat het zover kwam.

Van Sars naar corona: hoe kan het dat China het weer niet voor elkaar heeft?
Net als bij de Sars-uitbraak in 2002, die leidde tot een pandemie, verzwegen ook nu lokale Chinese autoriteiten de ernst van de uitbraak van het coronavirus. Uit angst voor reprimandes uit Beijing. Heeft China dan helemaal niets geleerd?

Bewoners boos of verward: ze moeten opeens betalen voor ‘hun’ stukje snippergroen
Gemeenten brengen de laatste tijd stukjes vergeten grond in beeld. Met al dat ‘snippergroen’ bij elkaar valt namelijk toch ook veel te verdienen, zo ontdekken inwoners van Deventer tot hun schrik.

Ada Branderhorst wijst op het stukje groen dat ze naar eigen zeggen dertig jaar terug al voor 150 gulden heeft gekocht. Beeld Marcel van den Bergh
Ada Branderhorst wijst op het stukje groen dat ze naar eigen zeggen dertig jaar terug al voor 150 gulden heeft gekocht.Beeld Marcel van den Bergh

Nu de VS verdeelder zijn dan ooit, klampen Amerikanen zich vast aan één vrouw: Dolly Parton
Aan het begin van dit verkiezingsjaar heeft Amerika in Dolly Parton de ‘grote verbinder’ ontdekt. Wat heeft de countryzangeres de verdeelde natie te bieden?

Ik belandde in een alledaags drama dat leek op die scène uit No Country for Old Men
Sylvia Witteman wandelde een alledaags drama binnen, midden op de Norbert Elias-brug in Amsterdam. Daar was een meisje van een jaar of 3 bezig met zo’n onder alle jonge ouders beruchte hysterische krijspartij. Zelfs een poging tot omkoping van de moeder (chocomel met slagroom, apeltaart) konden het meisje niet bedaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden