Een Coca-Colaflesje van suikerriet (en driekwart PET)

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: de 'PlantBottle' van Coca-Cola.

Een 500 ml frisdrankfles, voor ruim de helft bestaand uit PET, voor 25 procent uit gerecycled PET en voor de rest uit plantaardige kunststof, gemaakt uit Braziliaans suikerriet: de gloednieuwe PlantBottle van Coca-Cola.


Fossiele brandstoffen raken op. Kunststof uit hernieuwbare, plantaardige grondstoffen lijkt een goede oplossing, ook omdat het materiaal hergebruikt kan worden. Maar dan graag kunststof uit restmateriaal, dat verder niet bruikbaar is. Suikerriet is geschikt voor menselijke consumptie. Het is wel een gewas dat razendsnel groeit op plekken, waar weinig anders gedijt. Volgens Coca-Cola vermindert daarom het door hen gebruikte suikerriet de voedselproductie niet, maar een toenemende vraag naar een voedselgewas leidt vrijwel altijd tot uitbreiding van landbouwgrond, zegt Milieu Centraal.


De turbogroei van suikerriet zorgt wel voor een lage carbon footprint vergeleken met andere plantaardige grondstoffen, zegt Hans Blonk van onderzoeksbureau Blonk Milieu Advies. De vraag is alleen of de productie van het planten-PET niet zoveel energie kost, dat dit voordeel wegvalt. De studie die Coca-Cola hierover heeft laten doen, is niet openbaar.


PET is goed recyclebaar. Doordat het plantenplastic dezelfde chemische samenstelling heeft als aardolie-PET, kan het samen daarmee worden ingezameld en gerecycled. Veel andere bio-plastics kunnen weliswaar ook gerecycled worden, maar daarvoor bestaat nog geen gescheiden inzamelstroom. Recyclen is altijd beter dan nieuw maken. Dus hoe hoger het percentage gerecycled PET in een fles, hoe beter. De vorige week besproken fles van de biologische Oggu-cola bestaat voor 50 procent uit gerecycled PET, PlantBottle bevat slechts 25 procent. Meer is lastig, zegt verpakkingsdeskundige Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit, omdat de vraag naar PET voor recycling het aanbod verre overtreft. Voor een kleine producent is dit dus wel te verwezenlijken, voor een gigant als Coca Cola niet.


Het is lovenswaardig dat een grote producent als Coca-Cola een eerste stapje zet naar verduurzaming van zijn miljarden flesjes. Maar de grootste milieuwinst blijft liggen: statiegeld. Op grote PET-flessen zit statiegeld, op kleintjes niet. De inzameling - en dus recycling - van statiegeldflessen ligt op 95 procent. Hergebruik van kleine flesjes, zoals de PlantBottle, is afhankelijk van het inzamelgedrag van de consument. Slechts 18 procent van het consumenten-verpakkingsplastic wordt gescheiden ingeleverd via Plastic Heroes. De rest belandt bij het restafval, of langs de weg.


Prijs: € 0,90- € 2,-


Oordeel: PlantBottle * * *


Gangbare PET-fles * *


Verkrijgbaar: supermarkten, (pomp-)stations


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden