Een clubicoon ben je, of je dat nu wilt of niet

Van der Kuijlen stapt uit de luwte, maar treedt niet op de voorgrond.

EINDHOVEN - Één venijnige uithaal van Johan Cruijff in De Telegraaf naar Ajax of van Willem van Hanegem in het AD richting Feyenoord is genoeg om de club waar zij groot werden te ontregelen. Willy van der Kuijlen (64), 'voor altijd Mister PSV' zoals de ondertitel van zijn biografie luidt, heeft geen krantencolumn.

'En ik zit er ook niet op te wachten', zegt zijn oud-trainer Kees Rijvers. 'Jij wel?' Hij lacht, de 85-jarige Rijvers, die op deze donderdag speciaal naar Eindhoven is gekomen voor de presentatie van het boek Onze Willy.

De voormalige spits met het ongeevenaarde aantal van 311 eredivisiedoelpunten in 528 competitiewedstrijden tussen 1964 en 1981, vindt al die aandacht eigenlijk maar niets. Als hem aan het eind van de middag wordt gevraagd ook nog iets te zeggen, is er geen zin van hem die beklijft. Snel afronden, dat is zijn boodschap.

Als zijn dochter dat na de boekpresentatie bevestigt bij Guus Hiddink, schiet de onlangs door Turkije ontslagen bondscoach in de lach. Hij had het al voorspeld. Clubicoon, dat ben je. Of je dat nu wilt of niet. Daarin valt niet te kiezen. Hoe je die rol invult, dat is aan het icoon zelf.

'Ik hoef niet zo nodig lukraak van alles te roepen', zegt Van der Kuijlen zelf. 'Dat Cruijff zijn rol anders invult, daar hoef ik me niet in te mengen. Je weet hoe die is', zegt hij. Waar het misging tussen beiden, daarover is al zoveel gepubliceerd.

Een grootheid als Van der Kuijlen hoeft zich ook niet uit te spreken, zegt Rijvers. 'Een column, is dat nou zo belangrijk?' Als het moet, slaat 'Skiete Willy', zoals zijn bijnaam luidt, intern wel met de vuist op tafel, zegt VI-journalist Frans van den Nieuwenhof die zijn biografie schreef.

Zo was Van der Kuijlen destijds tegen de komst van de spitsen Danny Koevermans en Danko Lazovic. Scout Klaas van Baalen zal daar alles van weten. Maar het grote publiek? Nee.

'Een clubicoon geeft mensen het gevoel van het pure voetbal', zegt Hiddink. 'Het gaat Cruijff alleen om de verbetering van het spel als hij kritiek geeft. Toen Van Hanegem zich deze week beklaagde dat hij niet is genoemd in een nieuw verschenen boek over Feyenoord, vond ik dat terecht. Je kunt namelijk niet om de feitelijke geschiedschrijving heen.'

Hiddink leest beide columns vaak met instemming. Het past ook wel bij hun karakter, die soms keiharde kritiek van Cruijff en Van Hanegem. 'Willy levert die kritiek intern. Als hij het in een speler niet ziet zitten, is dat een mening die telt.'

Over de hele wereld schudde Hiddink handen van clubiconen. Wat hem is bijgebleven? 'Ik heb niet al te lang gewerkt bij Real Madrid, maar ik herinner me het moment dat Alfredo Di Stefano me meenam om te lunchen. Dat was daar gebruikelijk als je nieuw was als trainer.'

En dat is niet zijn enige rol. Bij de presentatie van nieuwe spelers, overhandigt Di Stefano hen het shirt van de club. Jan Reker, voormalig algemeen directeur van PSV, keek het af van de 'koninklijke', waardoor Van der Kuijlen nu al een aantal jaren poseert naast kersverse aanwinsten.

'In die ceremoniële rol past hij perfect', zegt Reker. 'De rol van clubicoon kan een lastige zijn voor oud-spelers die niet graag op de voorgrond treden. De club is nog altijd trots op ze en het publiek wil ze graag zien. Maar ze moeten dicht bij zichzelf blijven.'

Tiny Sanders, de huidige directeur van PSV, is dat met hem eens. Een clubicoon moet de rol spelen die het beste bij hem past. 'Willy is het boegbeeld van de club. Wat ik mooi vond: toen Rob van den Akker, onze voorzitter van de supportersvereniging onlangs overleed, tekende Willy als eerste het condoleanceregister. Dat is iets onbeschrijflijks, waarbij iedereen zich prettig voelt. Het lijkt iets kleins, maar het is o zo belangrijk.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden