Een chocolaatje op zijn tijd doet wonderen

Over chocola is veel bekend, vooral dat je er dik van wordt, pukkels van krijgt en ook nog uitslag. Maar het eten van chocola heeft ook positieve kanten....

Uit een Brits onderzoek is gebleken dat mensen die chocola eten langer leven dan mensen die geen chocola eten. In het Britse blad Medical Journal schrijven de onderzoekers, de artsen I. Lee en R. Paffenbarger jr., dat chocola het leven met ongeveer één jaar kan verlengen.

De twee deden hun ontdekking na een studie onder oud-studenten die tussen 1916 en 1950 op de universiteit van Harvard zijn begonnen. Lee en Paffenbarger, werkzaam op de afdeling volksgezondheid van Harvard, vroegen 7.841 mannen van gemiddeld 65 jaar gedurende vijf jaar hoeveel snoep zij dagelijks aten. Uit de antwoorden, die varieerden van 'niets' tot zes porties snoep of meer per dag, trekken de twee de conclusie dat snoepers aanzienlijk langer leven dan degenen die zichzelf snoep ontzeggen.

Hoewel de artsen in het onderzoek niet echt een onderscheid kunnen maken tussen chocola en ander snoepgoed, denken ze wel te weten waardoor juist chocola het leven verlengt: de anti-oxidanten. Een stuk chocola van 41 gram bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid anti-oxidanten als een glas rode wijn. Eerdere studies hebben ruimschoots bewezen dat bij matig gebruik van alcohol vooral de anti-oxidanten ervoor zorgen dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

Ook voor chocola geldt dat het gezond is zolang er niet te veel van wordt genuttigd, dat wil zeggen: één tot drie repen per maand. Bij de groep mensen die twee of drie keer per week snoepen, is het sterftecijfer veel hoger, maar nog altijd lager dan bij diegenen die helemaal niet snoepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden