Een chique bios zonder popcorn

Gisteravond werd Pathé City, het beroemde voormalige City Theater in Amsterdam, heropend. Voor de bezoeker die zijn voeten niet op de stoel voor hem plant.

Anna van den Breemer

Amsterdam - Handen vol popcorn die door de zaal vliegen. Een buurman die met zijn jas nog aan druk aan het sms'en is, voeten op de stoel voor hem. Gegiechel wanneer er een mannelijke acteur in beeld komt. Veel bioscopen, zoals Pathé de Munt in Amsterdam, lijken getransformeerd tot hangplek voor jongeren. Niet bepaald een entourage waar ouder publiek rustig een film bekijkt.


Met Pathé City, het voormalige City Theater op het Amsterdamse Leidseplein, gooit bioscoopgigant Pathé het over een andere boeg. Gisteren werd het beroemde filmtheater, in 1935 ontworpen door Jan Wils (die ook het Olympisch Stadion ontwierp) officieel heropend. In de nabijheid van het pas geopende DeLaMar Theater en de Stadsschouwburg moet deze bioscoop het gevoel van een chique filmtheater teruggeven. Zo werd de fraaie gevel van het pand in oude luister hersteld.


Wie binnenloopt ziet geen prominent uitgestalde bakken snoep en popcorn. Pathé City moet een veilige haven worden voor dertigplussers, met goede wijn in plaats van bekers cola en strengere controle op bovengenoemde verstoringen.


Volgens marktleider Pathé is daar behoefte aan. Dertigplussers voelen zich niet thuis in de zeven multiplexbioscopen die Pathé bezit, waardoor jongeren en gezinnen even snel een filmpje wordt gepakt. Pathé City is als tegenhanger hiervan juist intiemer, met zeven zalen voor 606 bezoekers. De kleinste zaal heeft slechts 67 stoelen.


Probeert Pathé te concurreren met de arthousebioscopen? 'Nee', zegt Pathé-directeur Lauge Nielsen beslist. 'De rasechte arthousefilms zullen hier niet te zien zijn. Het gaat ons juist om de combinatie.' Bij Pathé City zijn dus Hollywoodkaskrakers te zien zoals Harry Potter en James Bond, maar ook titels zoals Haar naam was Sarah en Mother and Child, die tussen commercieel en arthouse inzitten.


'Vroeger gingen tieners naar de bioscoop voor de Hollywood kaskrakers en vijftigplussers naar de filmhuizen voor de arthousefilms', zegt Nielsen. Daartussenin zat een grijs gebied van dertigers, die daarin niet echt terug waren te zien. 'Dat is veranderd. Er is een groeiende groep dertigplussers die naar de bioscoop gaat voor een breed aanbod met zowel arthouse als mainstream films. Dat publiek proberen we te vangen.'


Maar hoe voorkom je dat de smsende jeugd alsnog ook de zalen van Pathé City gaat bevolken? 'We kunnen natuurlijk niet keihard garanderen dat dit niet gebeurt', zegt Nielsen. 'Wel is een kaartje een euro duurder dan bij andere bioscopen, iets waar jongeren erg op letten.' Volgens Nielsen zal de ambiance de rest van het werk doen.


Die is er namelijk niet een van 'even snel een filmpje pakken.' In hetzelfde pand van Pathé City bevindt zich ook restaurant Little Buddha en Jack's casino, waarmee het theater een uitgaanscentrum vormt. 'Dertigplussers hebben, ook tijdens een avondje uit, weinig tijd te verspillen', zegt Lauge Nielsen. 'Nu kun je in één keer voor eten en de bioscoop betalen en hoef je niet voor kaartjes in de rij te staan. En je bent precies op tijd klaar met eten voor de film.'


Bijna vier jaar was de bioscoop aan het Leidseplein dicht. Aanvankelijk zou de bioscoop al in 2009 haar deuren openen. Maar door gesteggel met de gemeente over een vergunning en de vondst van extra asbest, liep de bouw vertraging op.


Kan de rest van Nederland binnenkort ook chique filmtheaters van Pathé verwachten volgens dit recept? Nielsen: 'Wanneer succesvol, zullen we deze formule ook gaan introduceren in de rest van Nederland.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden