Een CDA-vlaktaks: is dat de nieuwe 'linkse koers'?

'Een ruk naar links' en 'een afscheid van de huidige rechtse koers'. Zo worden de eerste uitgelekte versies van het Strategisch Beraad (SB) van het CDA genoemd. Niet alle plannen zijn zomaar links te noemen: de voorgestelde vlaktaks bijvoorbeeld.

Beeld anp

Het SB stelt voor om de huidige drie belastingtarieven te vervangen voor één tarief. Dan betaalt iedereen bijvoorbeeld 35 procent inkomstenbelasting.

Zo op het eerste gezicht lijkt dat niet bepaald een linkse maatregel, waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Het huidige belastingklimaat is immers progressief: hoe meer je verdient, hoe hoger het percentage is dat je moet afdragen.

Echter, in de praktijk valt dit tegen. Het belastingstelsel is een woud aan regels, uitzonderingen en aftrekposten. In de praktijk gebeurt het vaak dat mensen met een hoog inkomen juist relatief weinig belasting betalen, doordat ze allerlei legale slimmigheden toepassen, waardoor er minder naar minister De Jager moet worden overgemaakt.

Het invoeren van een vlaktaks zou onderdeel moeten zijn van een grote belastingherziening die het stelsel veel eenvoudiger maakt. Daardoor kunnen mensen minder makkelijk onder belasting 'uitkomen'. Bovendien zijn mensen veel minder tijd kwijt aan hun administratie en wordt het zo makkelijker om bijvoorbeeld een bedrijf te starten of investering te doen, redeneert het CDA.

Overigens maakt het SB wel een uitzondering. Voor de echt hoge inkomens moet een speciaal toptarief komen, een zogenaamde solidariteitsheffing.

Presenteren van bevindingen
Aanstaande vrijdag presenteert voorzitter Aart Jan de Geus de bevindingen van het SB. Zaterdag staat het CDA-congres grotendeels in het teken hiervan. Duidelijk is dat De Geus en zijn 24 mede-opstellers vinden dat het CDA terug moet naar het politieke midden, het 'radicale midden' noemen ze het zelf.

Dat betekent onder meer hernieuwde aandacht voor duurzaamheid, natuur en cultuur en herwaardering van de positieve kanten van immigratie. Bij de herziening van het belastingstelsel zou ook een hervorming van de hypotheekrenteaftrek horen. Want het CDA vindt dat er nu veel te veel geleend en veel te weinig afgelost wordt.

In de huidige gedoogconstructie vaart het CDA juist een vrij rechtse koers. Zo wijzen VVD en PVV hervormingen in de hypotheekrenteaftrek pertinent af. Het SB richt zich echter op de lange termijn van het CDA. Daarom hoeft dit niet te conflicteren met het huidige kabinetsbeleid.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.