Column

'Eén Canal Parade maakt geen paradijs, we mogen er wel fucking trots op zijn'

Het maakt niets uit dat commerciële en politieke partijen door deelname aan de Canal Parade hun beleid een roze glans proberen mee te geven, schrijft columnist Joyce Brekelmans. 'Hoe kun je niet trots zijn op een land waar zelfs de Belastingdienst-medewerkers nog applaus mogen oogsten, als ze maar een roze shirtje aantrekken?'

OPINIE - Joyce Brekelmans
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vaart over de Prinsengracht tijdens de botenparade van de Gay Pride. Beeld anp
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vaart over de Prinsengracht tijdens de botenparade van de Gay Pride.Beeld anp

Trots. Als we het al ooit hardop durfde te zijn, dan heeft Rita Verdonk daar vakkundig een einde aan gemaakt. Het blijft ook een raar principe: trots zijn op dingen die niet zozeer een verdienste zijn als wel pure mazzel, toeval of juist pech. Toch zijn er momenten dat we er niet aan kunnen ontsnappen. Momenten waarop trots ons als een vloedgolf overspoelt, de stank van teleurstelling van ons af wast en ons keurslijf los woelt. Op die momenten, geheel verfrist en overdonderd, kijk je om je heen en weet je ineens weer hoe trots voelt. Als een heel groot kloppend hart vol dankbaarheid voor hetgeen je voor je ziet en het feit dat je er onderdeel van mag zijn.

Cynisme is een grote valkuil voor mensen die beroepsmatig met nieuws bezig zijn. De continue stroom aan berichten waarin wantrouwen bevestigd wordt, of waarin mensen zich op hun lelijkst tonen, werkt de conclusie dat de mensheid gedoemd is in de hand. Toch vervormt een zwarte kijker het beeld evenzeer als een roze bril. Want dingen die gewoon goed gaan zijn niet nieuwswaardig en veruit de meeste mensen hebben wel wat beters te doen dan de hele dag dingen stom te vinden op het internet. Zoals bijvoorbeeld het feest der liefde vieren op de Amsterdamse grachten.

Feest der liefde
En een feest der liefde, dat was het zaterdag. Hoe kun je niet trots zijn op een land waar zelfs de Belastingdienst-medewerkers nog applaus mogen oogsten, als ze maar een roze shirtje aantrekken en een beetje leuk meedoen? Een land waar de meest norse voetbaltrainer nog op een bootje stapt om te laten zien dat homo's niet op de bank hoeven te blijven zitten. Een land waar twee dudes in een blotebillenbroek een waterraket onder hun voeten binden en een salto op de Amstel er zo macho uit laten zien dat alle hetero's aan de kant zich een mietje voelen. Daar mogen we best fucking trots op zijn. Niet omdat het ons beter maakt dan een ander, maar wel omdat het ons laat voelen hoe het ook kan zijn.

Het maakt me helemaal niet uit dat commerciële en politieke partijen hun beleid door deelname aan de Canal Parade een roze glans proberen mee te geven. Het is juist een verdienste van de Gay Pride-organisatie dat hun evenement zodanig 'fabulous' is dat veel mensen en instanties er deel van willen uitmaken. Bovendien doet de aanwezigheid van bijvoorbeeld een minister als Jeanine Hennis-Plasschaert niks af aan het applaus dat haar roze defensiemedewerkers verdienen. Het is hun feestje, en de mensen langs de kant weten dat dondersgoed.

Natuurlijk maakt één Canal Parade Nederland nog geen paradijs, er gebeuren hier net zo goed afschuwelijke dingen waarvoor mensen zich kapot schamen. Maar het is wel hoopgevend om te zien dat - één keer per jaar - het afschuwelijke woord tolerantie kan worden losgelaten en plaatsmaakt voor 'welkom, wat fijn dat je er bent'.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden