Een camping voor notoire, dakloze zorgmijders

Er zijn daklozen die geen enkele hulp willen. Om te voorkomen dat zij overlast geven, is in Amsterdam het plan geboren ze een camping te gunnen.

Tentjes, een kampvuur, de honden los, een drankje en gitaarmuziek. De jaarlijkse daklozendag in de binnentuin van het monumentale pand van de Protestantse Diaconie Amsterdam gaf woensdag al een indruk van de daklozencamping waar hulpverleningsorganisaties sinds woensdag voor pleiten.

Volgens de instanties is een camping de ideale oplossing voor zo’n twintig Amsterdamse daklozen die niet in de reguliere opvang terecht willen of kunnen.

Pam Nijmeijer is een van deze zogeheten zorgmijders. Ze woont al jaren buiten. Ook toen ze nog een huis had, sliep ze voornamelijk in een tentje in het bos. In een huis kan ze naar eigen zeggen niet aarden: ‘Binnen komen de muren meteen op me af. Ik leef veel liever tussen de vogels.’

Nijmeijer woont nu in een hutje aan de rand van Amsterdam-Noord. Daar liggen volgens haar ook mogelijkheden om de camping te vestigen. ‘Een mooie omgeving en niet te ver het centrum’, zegt ze. Volgens Nijmeijer worden mensen die buiten leven steeds meer opgejaagd. ‘De politie controleert streng, maar het gebeurt ook regelmatig dat buurtbewoners onze spullen weghalen.’

Om die reden bepleit straatpastor en initiatiefneemster van de daklozencamping Mariska Putters een veilige, vaste plek voor de ‘buitenslapers’. Volgens haar moet het project klein blijven, met veel eigen verantwoordelijkheid voor de betreffende daklozen, maar onder toezicht van hulpverleners.

Dit om situaties zoals die rond het stadsnomadenkamp Vaalmuiden te voorkomen. Dit opvangproject in het Westelijk Havengebied was ook bedoeld voor daklozen, maar werd onbeheersbaar omdat het te veel mensen en vervolgens criminaliteit aantrok. De rechter besloot in 2002 tot ontruiming van het gebied.

Wethouder Vos (GroenLinks), die zorg en openbare ruimte in haar portefeuille heeft, wijst in een eerste reactie op de plannen voor een daklozencamping ook op de problemen in het verleden. Volgens haar is het goed laagdrempelige opvang te bieden, maar moet er wel worden ingespeeld op de psychiatrische problemen van sommige daklozen om verwaarlozing te voorkomen.

Maar Saskia Assies vindt een camping in de buitenlucht juist de perfecte plek om aan psychische problemen te werken. Ze is al bijna dertig jaar dakloos en een groot deel van die tijd heeft ze in de open lucht geslapen. Vaalmuiden herinnert ze zich ook, maar dat is niet wat ze voor de nieuwe camping in gedachte heeft. ‘Ik denk meer aan iets als dit’, zegt ze wijzend op de binnentuin waar de lucht van kampvuur zich mengt met die van wiet en pannekoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden