Column

Een burgerparadijs zonder tokkies en een lul als buurman

Dat de inburgering van mensen die van elders komen niet schijnt te lukken, althans niet in de formele zin van lessen volgen en verplichte examens halen, was deze week reden voor groot alarm onder politici. (Al moet daarbij worden aangetekend dat elke vallende dakpan reden is voor 'groot alarm' onder politici, want wie volstaat met het optrekken van de linkerwenkbrauw krijgt geen zendtijd op tv en kolommenruimte in de krant, en zonder die twee wordt je al gauw als mislukt beschouwd.)

In een klaslokaal van het Rotterdamse Albeda College volgen 25 Turkse imams een spoedcursus inburgeren.Beeld anp

Over het waarom van deze score is van alles gezegd - volgens sommigen deugen de cursisten niet, volgens anderen deugen de cursussen niet en halen ook mensen die hier al zestien generaties geworteld zijn onvoldoendes voor het inburgeringsexamen.

Dat laatste zou kunnen kloppen, en ook ik zakte voor de voorbeeldtoetsen die online zijn gezet, bedoeld 'om Nederlanders een indruk te geven van wat van inburgeraars verwacht wordt'. Waarschijnlijk omdat ik ongeremd ging schelden tegen het computerscherm toen het propaganda voor het consultatiebureau ging verpakken in een zogenaamd neutrale vraag.

Asscher: onderzoek naar slechte resultaten op inburgeringsexamen

Het tegenvallende aantal nieuwkomers dat het inburgeringsexamen haalt, is aanleiding tot onderzoek. Dat schrijft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Hij wil in elk geval dat de eisen aan de aanbieders van inburgeringlessen al worden opgeschroefd.

Toch ontroerden de voorbeeldexamens me. Er rijst een beeld uit op van een Nederland waarin buren op hoogtijdagen attent kaartjes bij elkaar in de bus doen, mensen hun tuintjes netjes onderhouden, collega's onderlinge wrijvingen beschaafd met elkaar en met de baas uitpraten, en leeftijdsdiscriminatie niet bestaat. Een burgerparadijs waar Walt Disney en Jan Peter Balkenende de vingers bij zouden aflikken. Zonder tokkies, een lul als buurman, racistische werkgevers en takkencollega's die aan je stoelpoten zagen.

De inburgeringsexamens glansrijk halen, verwachtingsvol het paradijs binnentreden en er dan achterkomen hoe het er hier echt aan toegaat: wat een cultuurschok moet dat zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden