Een brug te ver met de BSA

Pak het illegale gebruik van software aan en uw koninkrijk kome - het evangelie van de Business Software Alliance laat aan duidelijkheid niks te wensen over....

De opbrengst voor de schatkist beloopt over vier jaar uitgesmeerd 1,5 miljard euro, aldus de BSA, terwijl de omzet van de lokale IT-industrie van 15 miljard naar boven 22 miljard euro zou oplopen. En daarvoor hoeft de software-piraterij (nu is 39 procent illegaal) met slechts 10 procent te worden teruggedrongen.

Meteen doen, zou je denken.

Helaas: zoals vaker het geval is met zeloten gaat de BSA in zijn zendingsdrang een brug te ver. De lobbyclub van een dozijn grote softwareproducenten schrijft de ICT een grote invloed op de economie toe. Meer software betekent meer inkomsten betekent meer banen - gelovigen hebben de optelsom zó gemaakt.

Economische schriftgeleerden zijn het nog lang niet eens over de zegeningen van de informatie- en communicatietechnologie. Het Centraal Planbureau (CPB) schat de bijdrage van ICT aan het bruto binnenlands product vorig jaar op 6,1 procent. Dat aandeel is ook nog eens dalende, dit jaar voor de vierde keer op rij. De sector kan zich niet onttrekken aan de malaise. De cijfers van de BSA lijken van deze actualiteit losgezongen.

Datzelfde gaat op voor de banengroei die de BSA voorziet. Die nieuwe banen zullen vooral in de ICT-sector zelf worden gecreëerd, geeft de organisatie toe. Er zullen meer mensen nodig zijn om de producten aan de man te brengen en de software te installeren en op orde te houden.

Hier wringt iets.

De BSA is een club van producenten van standaardsoftware, pakketten die zo van de plank op de pc worden gezet. Juist dat stimuleert de piraterij: er is geen hulp van buitenaf nodig om de zaak aan het draaien te krijgen. Gebruikers van illegale software blijken ook heel goed zonder de helpdesk te kunnen. De meesten hebben dan ook een of twee licenties legaal in huis en voor de rest kopietjes. Met de legale versie kan voor een illegaal gebruikt pakket ook makkelijk bijstand worden losgepeuterd.

De BSA gaat ook voorbij aan de kosten die legalisering van nu nog illegaal gebruikte software met zich mee brengt. Als bedrijven voortaan het volle pond moeten gaan betalen, zullen ze óf de rekening doorschuiven naar hun klanten óf bezuinigen op andere kostenposten, zoals hun personeel. Wat er dankzij meer ICT bij komt, gaat de overheid - en breder getrokken: de economie - elders weer geld kosten.

Uw koninkrijk kome - maar ook in het paradijs bestaat er niet zoiets als a free lunch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden