Een brief met de echte uitslag?

Te zien op het internet: een brief waarmee de Iraanse regering zichzelf te kijk zou zetten.Van onze verslaggever..

Iñaki Oñorbe Genovesi

AMSTERDAM Is hij echt of niet? De explosieve brief van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken aan de Opperste Leider Khamenei duikt steeds vaker op op het internet. De bekende Iraanse tekenares Marjane Satrapi en filmmaker Mohsen Makhmalbaf overhandigden hem woensdag demonstratief aan enkele europarlementariërs om aan te tonen dat de verkiezingen in Iran zijn gemanipuleerd.

In de brief van 12 juni is te lezen: ‘Aangezien u ongerust was over de uitslag van de tiende presidentsverkiezingen en aangezien u er de voorkeur aan heeft gegeven dat Ahmadinejad op zijn post blijft – vanwege de huidige gevoeligheid – hebben we de zaak aangepakt zoals was voorzien. Om toekomstige ongeregeldheden te voorkomen zijn de kandidaten en de partijleiders onder bewaking gesteld.’

Dan volgt een lijst met hoe er is gestemd. Hieruit blijkt dat oppositiekandidaat Mousavi veruit de meeste stemmen heeft gekregen (ruim 19 miljoen) en de zittende president Ahmadinejad (5,6 miljoen) zelfs een andere oppositiekandidaat, Mehdi Karroubi (13,3 miljoen), voor zich moet dulden.

Deze gegevens wijken aanzienlijk af van de verkiezingsuitslag waartegen nu al dagen luidkeels in Teheran wordt gedemonstreerd. Volgens de officiële cijfers zou Ahmadinejad 24,5 miljoen stemmen hebben gekregen en Mousavi 13,2 miljoen.

Verkiezingsfraude? De Iraanse regering wuift de brief weg als ‘vals’ en heeft al enkele Iraniërs laten oppakken die het epistel op het internet hebben proberen te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden