Een breed historisch spectrum

De nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013 tonen grote diversiteit in genres in geschiedschrijving, van portettengalerij tot dorpshistorie.

AMSTERDAM - Een turf boordevol vrouwenportretten, de oorlog tussen Boer en Brit, een microgeschiedenis in de Tweede Wereldoorlog, het leven van een theologisch onderlegde ontdekkingsreiziger en de 14de eeuw aan de hand van de Nederlandse letterkunde. Dat is het spectrum aan onderwerpen van de vijf nominaties voor de Libris Geschiedenis Prijs 2013. Deze prijs van 20 duizend euro bekroont historisch werk voor een breed publiek en is mede tot stand gekomen op initiatief van de Volkskrant.

De genomineerde boeken zijn:

Martin Bossenbroek:

De boerenoorlog

Jan Brokken:

De vergelding. Een dorp in tijden van oorlog.

Roelof van Gelder:

Naar het aards paradijs. Het ruste-loze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659 - 1729).

Els Kloek (samenstelling):

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

Frits van Oostrom:

Wereld in woorden. Geschiedenis van de Nederlandse literatuur 1300 - 1400.

De nominaties laten zien dat de Nederlandse geschiedschrijving een breed palet bestrijkt. Net als vorig jaar, toen Bart van der Boom de prijs won met zijn boek Wij weten niets van hun lot, ligt de nadruk op Nederlandse geschiedenis.

Maar de variatie in genres is groot. Jan Brokken zocht minutieus uit wat er voorviel in een fatale oorlogsnacht in het dorp Rhoon. Roelof van Gelder schreef de biografie van een narrig multitalent dat tegen zijn pensioen nog op ontdekkingstocht ging. Els Kloek stelde een galerij samen van bijzondere vrouwen, die met behulp van 'crowd funding' tot stand kwam.

Frits van Oostrom wierp via de letterkunde een nieuw licht op de 14de eeuw in de Lage Landen. Ogenschijnlijke uitzondering is Martin Bossenbroek met een klassieke geschiedenis van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Maar omdat een van zijn hoofdfiguren een Nederlander is, heeft ook dit boek een Nederlandse invalshoek.

De jury staat dit jaar onder leiding van Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank. De andere juryleden zijn Carla Boos, oud-eindredacteur NTR-televisie; Pieter-Matthijs Gijsbers, directeur Nederlands Openluchtmuseum; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum; Beatrice de Graaf, hoogleraar conflict en veiligheid in historisch persperctief; Piet de Rooij, emeritus hoogleraar Nederlandse geschiedenis; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad.

De Libris Geschiedenis Prijs wordt uitgereikt op 20 oktober. Tijdens de Nacht van de Geschiedenis, op zaterdag 5 oktober in het Rijksmuseum, zullen de kandidaat-prijswinnaars door Martin Sommer worden geïnterviewd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden