Een boek voor...

De burgemeester van Florence wil de politiek opschonen. Laat hem De goddelijke komedie lezen - dan weet hij dat hij dat hij ook zelf voor de bezem moet springen.

Mensen die verkondigen dat ze alles gaan veranderen, zijn vaak deel van een continuïteit. Dat zie je bijvoorbeeld bij de burgemeester van Florence, Matteo Renzi, de aanstaande premier van Italië. Retorisch gaat het deze Florentijn, bijgenaamd Il rottamatore (de sloper) om niets minder dan de hervorming van het Italiaanse politieke bestel en het schoonvegen van de politieke klasse. Maar zou hij dat echt doen, dan moet hij ook zichzelf voor de bezem werpen.


Vogels die snateren, zwemvliezen hebben, broodkorsten eten en zo nu en dan een beetje vliegen, zijn vaak eenden. Mannen die zichzelf op ingenieuze maar niet zo nette wijze omhoog werken, een regering ten val brengen terwijl dat eigenlijk onverantwoord is en het vermogen hebben met een Corleone of met de echte Berlusconi tot een vergelijk te komen (Renzi: 'Had ik dan met Berlusconi's hond Dudu moeten gaan praten?'), die voelen zich vaak thuisin la classe politica d'Italia.


Italië is immers vol tirannen,


Tot een Marcellus wordt elke schavuit,


Die zich voor een partijprogram laat spannen.


Renzi kan bovenstaande regels, vertaald door Ike Cialona en Peter Verstegen, lezen in de taal van de dichter. Het is alweer zeven eeuwen geleden dat een andere Florentijn, Dante Alighieri, ze neerpende terwijl hij de Louteringsberg beklom. De goddelijke komedie is verplichte kost op Italiaanse scholen, Italiaanse obers kennen soms hele passages uit het hoofd.


Toch vraag je je af of Matteo Renzi weet hoeveel geslepen Florentijnse politici Dante in de krochten van de hel aantreft. In de Kloven van het Kwaad zitten Florentijnse tweedrachtzaaiers, bedrieglijke raadgevers en vervalsers, allemaal uit la classe politica. Let ook even op Filippo 'Argenti' uit Canto 8. Trek deze 13de-eeuwse bestuurder een 21ste-eeuws pak aan en zie wat er gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden