Een boek voor...

Waarom Peer Steinbrück Het Vingerboek van John Manning moet lezen

Welke zone van het menselijk lichaam maant tot de meeste voorzichtigheid? Sommigen van ons zullen antwoorden: ons brein. Anderen zullen het antwoord lager zoeken. Lezers van Het Vingerboek (2009) van de Britse wetenschapper prof. dr. John Manning weten: het echte venijn schuilt in de uitstekels van de hand. Onze tanden, onze tenen of desnoods onze hersenscans kunnen we zonder al te veel risico aan de wereld tonen, met vingers is behoedzaamheid gepast. Wie zijn Vingerboek níet kent en à la SPD-lijsttrekker Peer Steinbrück in de Süddeutsche Zeitung een Stinkefinger naar de wereld maakt, zit binnen de kortste keren met, nou ja, gebakken peren.


Eén van de conclusies van Mannings met een stevig notenapparaat onderbouwde verhaal is dat de uitdrukkingskracht van vingers fenomenaal is. Zoals een hondenneus veel meer vermag dan een mensenneus, zo vermogen mensenvingers veel meer dan mensenmonden. Geen van de grimassen en woorden die met de opgestoken middelvinger zijn verbonden, halen het qua impact bij de vinger zelf. En er is meer. Wie zoals Manning vingerexpertise bezit, kan op een grond van tien vingers een profiel maken van iemands karakter en passant ook nog met een prognose komen omtrent iemands libido. Dat uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen bij mannen als eerste naar de vingers kijken, verbaast de vingerprofessor derhalve geenszins.


Een politicus die instemt met een verzoek met zijn vingers antwoord te geven op delicate vragen, is ofwel een volleerd leerling van Manning die met weinig woorden afstevent op een verkiezingszege, ofwel een brokkenpiloot. Pannen-Peer, Problem-Peer: die bijnamen had Manning waarschijnlijk zonder kennis van Steinbrücks curriculum aan diens vingers kunnen aflezen. Je hebt politici die van de uitstekels van de hand meer verstand hebben. In 2002 deed ik in Moldavië een interview met een presidentskandidaat met dikke vingers waarop zwarte punten waren getatoeëerd. Toen ik naar buiten liep, stuitte ik op een verkiezingsaffiche van dezelfde man. De vingers waren lang en slank gemaakt, de zwarte punten waren weggeretoucheerd. Het waren vingers geworden om verkiezingen mee te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden