Een boek voor...

Waarom Valérie Trierweiler Femmes de dictateur van Diane Ducret moet lezen

Mussolini had een kaaklijn die voor vrouwen al onweerstaanbaar was voor hij duce van Italië werd. Ook Bill Clinton was al door minnaressen omringd toen hij nog maar loopjongen was in andermans campagnes. Ruud Lubbers had naar het zich laat aanzien eveneens een presentabel aantal veroveringen op zijn cv vóór hij de hogere regionen van de politiek bereikte.

Bij François Hollande ligt dat anders: zijn sexappeal lijkt wel sterk verbonden met de positie die hij bekleedt. Stel je Hollande eens voor op een plek waar je mannen met zijn uiterlijk en uitstraling ook tegenkomt - achter het loket van een bank, achter de balie van een kantoorboekhandel, op de administratie van een wat kleiner gemeentehuis. Je mag nooit uitsluiten dat zijn charmes dan ook onweerstaanbaar waren geweest. Toch opper ik de hypothese dat hij als kantoorboekhandelaar niet de aandacht had getrokken van zulke vrouwen als Ségolène Royal, Valérie Trierweiler en Julie Gayet.

Van dit drietal is Gayet op dit moment waarschijnlijk het meest geneigd te beweren dat zij ook voor Hollande was gevallen als ze hem had ontmoet achter de balie van een postkantoor. Trierweiler, die na het uitlekken van Hollande's affaire met Gayet in het ziekenhuis moest worden opgenomen maar nu gelukkig herstelt, is waarschijnlijk beter in staat kritische afstand te betrachten tot de zevende president van de Vijfde Republiek. Artsen hebben haar de nodige medicijnen voorgeschreven. Maar het beste middel tegen psychisch lijden is vaak inzicht. Een boek over de erotiserende werking van de macht kan het herstel bespoedigen. Het toeval wil dat een prima recent boek over dit onderwerp op naam staat van een jonge Franse historica, Diane Ducret (1983). In Femmes de dictateur (Nederlandse titel: In bed met de dictator) behandelt zij het sexappeal van machtige mannen aan de hand van een reeks coryfeeën uit de 20ste eeuw. Zeker, Hollande is niet zo machtig als de adonissen in dit boek . Maar dictators zijn altijd geschikt om inzicht te krijgen in een bepaald mechanisme. Dictatuur is niets anders dan het exces van wat je altijd en overal om je heen ziet, zei Herta Müller.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden