Een boek voor...

Waarom Onno Hoes Imagobeschadiging & Imagoherstel van Schwietert & Ten Berge moet lezen.

Het kan zijn dat u zich afvraagt: wat doet die zoenende burgemeester zo veel weken na Onnogate in deze rubriek? Het antwoord ligt besloten in de vraag: Hoes krijgt vandaag een boek omdát de media-aandacht voor zijn persoon is verslapt én omdat de zoenen in de Maastrichtse hotelbar nog aan zijn naam kleven als het Watergategebouw aan die van Richard Nixon.


Voor de burgemeester breekt nu de tijd aan voor herstelwerkzaamheden. Net als andere slachtoffers van imagoschade heeft hij een heimelijke bondgenoot in de media: die munten zelden uit in een lange aandachtsspanne en een goed geheugen. Toegegeven: Watergate kom je nog vaak tegen in combinatie met de naam Nixon. Onnogate kan net zo'n detail worden in de Wikipedia van Hoes als Gennifer Flowers in die van Bill Clinton. Gennifer wie? Vanwege haar leken begin 1992 Clintons kansen op het presidentschap van de VS verkeken. In Nederland slaagde Hans van Baalen erin van nog veel verder terug te komen. Hans van Baalen: bourgondische VVD-politicus die ook historisch onderlegd is. Een vermeende puberale brief aan J. Glimmerveen van de Nederlandse Volks-Unie? Dat moet lang geleden zijn. Het imago van René Diekstra herstelt langzamer. Echter: met elk nieuw zelfhulpboek waarmee je emotioneel kunt groeien, raakt zijn plagiaat weer iets verder in de vergetelheid.


Wees onverstoorbaar, stort je op dingen die niets met je affaire te maken hebben en zorg dat je daarmee de aandacht trekt - dat zijn de lessen die te leren vallen van bovenstaande comebackkids, én van Dr. Charl Schwietert, auteur van Imagobeschadiging & Imagoherstel. Schwietert componeerde dit werk samen met echtgenote Dieudonnée ten Berge en beriep zich op ervaring: in 1982 moest hij na drie dagen aftreden als staatssecretaris omdat de 'drs'-titel op zijn curriculum geen non-fictie was. Wie flauw is, kan zeggen dat de affaire-Schwietert anno 2014 net zo vergeten is als Schwietert in het algemeen. Als Onno Hoes dankzij dit boek opknapt, opkrabbelt en Schwietert in het bijzijn van de camera's van Albert Verlinde bedankt, ligt er voor iedereen een happy end in het verschiet.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden