Een boek voor...

Waarom Franz-Peter Tebartz-Van Elst Franciscus van Assisi van Adrian House moet lezen

In de vroege 13de eeuw kreeg de jonge Giovanni di Pietro Bernardone, bijgenaamd Francesco, een visioen over een vervallen kerkje in San Damiano: 'Francesco, ga en herstel mijn huis...'


Wie denkt dat Francesco vervolgens redeneerde: daar vind ik in het bisdom wel een potje voor (en 31 miljoen euro spendeerde, waaronder 350 duizend euro aan inbouwkasten, 450 duizend euro aan kunstwerken, 2,9 miljoen euro aan de renovatie van privévertrekken, 100 euro aan een zelfverduisterend raam in de privékapel, 783 duizend euro aan de Mariatuin en 2,3 miljoen euro aan zuilen), heeft net als Franz-Peter Tebartz-Van Elst, de geschorste bisschop van Duits Limburg, het levensverhaal van de heilige Franciscus van Assisi niet helder voor ogen.


Afgelopen week kreeg de 'pronkbisschop' door paus Franciscus I een rustpauze voorgeschreven. Dat houdt in dat hij voorlopig uit zijn functie wordt ontheven. Het voordeel daarvan: Tebartz-Van Elst krijgt alle tijd om te gaan lezen over het leven van Franciscus van Assisi.


Er zijn er veel biografieën in omloop, en voor de aanschaf heb je geen speciaal potje nodig. De zeer leesbare van Adrian House, met een voorwoord van Karen Armstrong, is er als pocket. Na lezing weet de geschorste bisschop niet alleen waarom 'Francesco' di Pietro Bernardone uitgroeide tot een der populairste heiligen, maar ook waarom een paus die streeft naar soberheid en deemoed de naam Franciscus koos.


Francesco, zoon van een welgestelde koopman uit Assisi, deed rond zijn 20ste afstand van al zijn bezittingen om zich buiten Assisi te wijden aan de zorg voor armen, verworpenen en melaatsen. Franciscus' vader zag het met lede ogen aan, en probeerde hem met materiële voordelen terug te lokken naar Assisi. In de lente van 1205 gooide Franciscus daar zijn laatste mooie kleding aan zijn vaders voeten, conform Mattheüs 19:21: '...verkoop wat gij hebt en geef het den armen'.


Ook dieren konden op Franciscus' zorg rekenen. Onze Dierendag, op de vierde dag van de tiende maand, is van oorsprong Franciscus' feestdag. Er bestaan grote overeenkomsten tussen het levensverhaal van Franciscus en dat van Siddharta Gautama oftewel de Boeddha.


Als boeddhisten op het materiële vlak ontsporen - wat ook regelmatig voorkomt - worden zij gemaand terug te keren naar de bron.


Niet alle boeken bereiken de mensen die ze moeten lezen. Olaf Tempelman brengt mens en boek bij elkaar.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden