Nieuwscoronabeleid
Een blowverbod op straat: bereikt het virus nu wat Van der Staaij nooit lukte?
Decennialang ijverde de SGP onvermoeibaar voor een verbod op softdrugs en een einde aan het ‘onduidelijke en halfslachtige Nederlandse gedoogbeleid’. Altijd stuitte dat op een progressieve meerderheid in de Tweede Kamer. Tot nu. De Kamer riep donderdag op initiatief van SGP-leider Van der Staaij op tot een blowverbod op straat, althans na acht uur ‘s avonds. Dat brengt het kabinet in een lastig parket.
In het coronabeleid maakt het kabinet liefst zo min mogelijk uitzonderingen, omdat die elke keer nieuwe discussies oproepen over ongelijke behandeling. Daarom zijn nu bijvoorbeeld ook de ruimbehuisde restaurants gesloten, hoewel dat van het Outbreak Management Team niet had gehoeven.
Vandaar ook dat het logisch leek toen het kabinet dinsdagavond niet alleen een avondverbod op het bezit en het nuttigen van alcohol in de publieke ruimte bekend maakte, maar daarin ook de softdrugs meenam: als het de bedoeling is dat de mensen thuis blijven, moeten ze immers niet gaan zitten blowen in het park.
Lokale noodverordeningen
Maar dat bleek te simpel gedacht. Al snel wezen juristen erop dat softdrugs niet zomaar kunnen worden verboden omdat ze al verboden zijn. Ze worden slechts gedoogd. Maar dat gebeurt al zó lang dat het nu juridisch ingewikkeld is geworden om het weer zomaar te verbieden. Dat kan in elk geval niet even gauw met een noodverordening, waarschuwt ook Jan Brouwer, hoogleraar Recht en samenleving. ‘Het Openbaar Ministerie handhaaft het verbod op kleine hoeveelheden softdrugs volgens de eigen richtlijnen nadrukkelijk niet. Dat zou je kunnen veranderen, maar daarover gaat het Openbaar Ministerie, niet de voorzitter van de Veiligheidsregio.’
Woensdag liet het Ministerie van Justitie en Veiligheid weten dat het verbod toch niet gold voor softdrugs. Ook omdat er eigenlijk onvoldoende aanleiding is voor zo'n verbod, benadrukt een woordvoerder: agenten rapporteren wel dat alcohol op straat de handhaving van de coronaregels bemoeilijkt, maar softdrugs zorgen niet voor veel problemen.
Het gebruik van softdrugs leek buiten schot te blijven bij de nieuwe coronamaatregelen. Goed dat de Kamer hier nu alsnog een stokje voor steekt. Zojuist is deze motie aangenomen. pic.twitter.com/hOFuuEdnJi
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) 15 oktober 2020
Toch snapt de Kamer er inmiddels niets meer van. ‘Dit lijkt mij een hele rare', aldus Van der Staaij. ‘Want drank is legaal. Dat kunnen we kennelijk wel verbieden en iets wat verboden is, zou je dan niet kunnen verbieden?’ En voor het eerst weet hij zich in de Kamer omringd door gelijkgestemden: geen alcohol, dan ook geen softdrugs, zo besloot een meerderheid donderdagmiddag per motie. SP, PvdA, GroenLinks, 50plus, Denk, VVD, CDA, ChristenUnie en de Groep Van Kooten-Arissen delen Van der Staaijs verbazing.
Het kabinet moet nog laten weten wat het nu doet. Premier Rutte zegt dat hij zich de verwondering ‘goed kan voorstellen', maar blijft erbij dat het de vraag is of het kabinet het kan oplossen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid moet er nu iets op gaan verzinnen, in overleg met het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder verwacht niet dat er deze week al duidelijkheid komt.
Lees verder
Dit zijn de maatregelen die gelden sinds woensdag 22.00 uur
Met een ‘hamer’ probeert het kabinet de opleving van het coronavirus plat te slaan. De nieuwe maatregelen die daarbij horen op een rij.
De belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen
Het kabinet kondigde dinsdag ‘stevige’ maatregelen aan voor de komende vier weken. Wat mag nog wel, en wat niet meer? Een paar prangende vragen op een rij.
Supersnelle blaastest voor corona moet maatschappij weer op gang brengen
Wie volgende maand naar de teststraat gaat voor een coronatest, krijgt bij de ingang wellicht eerst een blaasproef. Een in Nederland ontwikkelde ademmeter kan bij ongeveer driekwart van de bezoekers direct zeggen dat ze geen covid hebben, als ruwe voorselectie bij de teststraat.