Een blindedarm als spelbreker

Een speler kan geblesseerd raken of niet aan de tactische vondsten van de trainer voldoen. De hoogste tijd voor een invaller....

Louk Verhees vormt met Jan Jansma een hechte ijzersterke combinatie en ging zondag aan de slag in de kwartfinale van de Meesterklasse-viertallen. Het paar presteerde formidabel wat de voorspelling rechtvaardigde dat titelverdedigers Verhees/Jansma en Ramondt/Maas zich via een zege op Pegasus voor de halve eindstrijd gingen plaatsen.

Helemaal fit voelde Louk Verhees zich overigens al bij de aftrap niet. Zijn ietwat gammele conditie stond niet in de weg dat de landskampioen na twee van de vier zittingen van twaalf spellen een comfortabele voorsprong nam. Maar Verhees oogde asgrauw. Een bevriende arts verscheen ijlings en vervoerde de speler snel naar het ziekenhuis. De diagnose luidde een ontstoken blindedarm; een paar uur later volgde de noodzakelijke operatie.

Niek Brink, lid van het tweede viertal van 't Onstein dat in de eerste divisie opereert en in 2000 lid van het juniorenteam dat bij het EK zilver haalde, zat zondag geboeid bij zijn eerste team te kibitzen. Tijd om warm te lopen kreeg de junior niet bij het innemen van de plaats van Verhees. Na een korte en bondige systeembespreking met Jansma moest het in allerijl gevormde paar direct volop aan de bak.

Toch leek de regerend kampioen ook met de invaller het vege lijf te redden. Het verschil liep weliswaar terug naar zeven imps maar 't Onstein behield de leiding tot kort voor het einde. Het niet ingespeelde partnership wankelde. Met vijf ingewikkelde en kostbare beslissingen produceerde Pegasus in vijf spellen een onbeantwoorde reeks van 46 imps en elimineerde de titelverdediger.

Niek Brink: 'Een kersvers partnership heeft het op topniveau natuurlijk lastig. En dan twaalf ongekend wilde en dure spellen in de slotfase waarop iedereen er wel eens vreselijk naast kleunt.'

Twaalf teams namen deel aan de voorronde van de Meesterklasse. De nummers een en twee van dat eindklassement, Modalfa en de Lombard, gingen rechtstreeks door naar de halve finale. Vier teams vochten om de twee overige plaatsen in de halve eindstrijd.

De andere kwartfinale was een felle broedertwist tussen de twee teams van het Amsterdamse Hok. Dertig spellen ging het gelijk op. In de laatste achttien spellen poetsten de jongens van het eerste hun clubgenoten van het tweede geheel van tafel. De strijd om het NK-viertallen wordt op 24 en 25 november vervolgd met Modalfa - Pegasus en de Lombard - Hok.

Pegasus sloeg tegen 't Onstein in de beginfase toe met de formidabele uitkomst van Kurt Luitwieler in diagram 1.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- pas 1SA

pas 3SA pas pas

pas -- -- --

Een biedverloop van dertien in een dozijn en voor west, Luitwieler, de keuze uit twee uitkomsten. De voor de hand liggende is die van de langste kleur, klaveren, met als nadeel dat het de leider een extra slag geeft in de vorm van *V. Een uitkomst van de vierkaart harten is eveneens een redelijke optie; noord bood geen Stayman en was niet geïnteresseerd in hoge kleuren. Na de normale uitkomst, *B, wint de leider *V in zuid en speelt *A en ruiten met als resultaat - *A ligt als entree in de dummy - vijf ruitenslagen, twee in klaveren en *AH.

West maakte aan het beschreven speelplan in de eerste slag wreed een einde door met *H uit te komen! Nu *A uit de dummy verdwenen was kon de leider de ruitenslagen wel ontwikkelen maar was de directe entree in de vorm van *A verdwenen. West maakt na *H met *B drie slagen in zijn langste kleur hoog; de leider moet om de vrije ruitenslagen te bereiken harten spelen waarna west, aan slag met *A, drie klaverenslagen voor één down opraapt.

Was de leider volledig kansloos na deze diabolische uitkomst? In de wetenschap dat west over de meerderheid aan honneurs beschikt was redding mogelijk. Win in de eerste slag *A. Speel *B, *V en *H. Neem *10 mee en speel *H voor het aas van west. West gaat met *B van slag naar *V. De leider incasseert twee hartenslagen en *A en gaat met klaveren van slag. West kan drie slagen meenemen maar moet in het eindspel van twee kaarten van *H af spelen zodat de leider met drie schoppenslagen en twee slagen in de drie andere kleuren toch zijn contract weet binnen te halen.

Niek Brink kreeg in de beslissende serie spellen van 't Onstein tegen Pegasus in diagram 2 een lastig probleem voorgeschoteld.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas 1* 2SA

pas 3* 4* 4*

pas 5* pas pas

pas -- -- --

Na de 1*-opening gaf zuid, Brink, met 2SA (de ongebruikelijke sans atout) een spel aan met twee vijfkaarten in zowel klaveren als ruiten. Noord, Jansma, deed met 3*, een bod in de kleur van de tegenpartij, een poging voor een manche. Beloofde 3* waardes in harten aan? Het 4*-bod stelde zuid in de gelegenheid zijn hand nader te omschrijven. Zuid hoopte met 4* overwaarde en een driekaart schoppen aan te geven; noord kon nog altijd *V-vijfde hebben waarmee 4* de juiste manche is. Noord was van mening met 3* voldoende lawaai te hebben gemaakt en zwaaide af in 5*; 4SA is een slim alternatief. De pas van zuid, die verspilde hartenhonneurs in noord vreesde, was eveneens tamelijk passief.

Chris Niemeijer, coach van het nationale vrouwenteam en speler van Pegasus, verweet zichzelf in diagram 3 niet goed te hebben doorgeacht.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 2* dbl

redbl pas pas 2*

dbl pas pas pas

Zuid, Niemeijer, gaf een informatiedoublet op de Muiderbergse 2*-opening. West redoubleerde begerig. Zuid bood, achteraf bezien tamelijk lui, 2* dat door west met enig plezier werd gedoubleerd. De vreugde duurde niet lang want na zwak tegenspel hield de leider het aantal downslagen tot één beperkt.

De bonscoach was niet tevreden over zijn bieden op dit spel. De pas van noord na het redoublet was informatief. Noord zou met een vijfkaart in klaveren of ruiten beslist 3* of 3* bieden en met een vierkaart schoppen 2*. Zuid kon tellen dat noord op zijn minst twee kaarten in harten bezat. En al was noord puntloos, een ideale uitkomst in de vorm van *H, met *A en de vierkaart harten boden krachtige mogelijkheden voor het tegenspel. Zorgvuldiger analyse had de speler/coach op het spoor gezet van een pas op 2*-geredoubleerd.

De leider kan in 2* niet verhinderen dat zuid twee ruitenslagen en *A maakt waarna er voor noord-zuid samen nog vier of vijf troefslagen in het vat zitten. Twee of drie down en +600 of +1000 in plaats van de nerveuze één down in 2*.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden