Een blik op een stad zonder stellages

Uit het gidsenaanbod over St.-Petersburg (pagina 1T) springt de toeristische Capitool-gids Sint-Petersburg (Van Reemst, euro 22,90) eruit als de smaakmakendste, vindt Barend Schulenklopper van Reisboekhandel de Wandelwinkel in Deventer....

Samen met de pas verschenen culturele stadsgids Sint-Petersburg onderhuids (Athenaeum - Polak & Van Gennep, euro 23,50) van de slavist Hans Boland vormt het de belangrijkste reisinformatie van dit moment over de stad. Capitool werpt een blik op de stad zonder stellages, zij het dan in boekvorm, terwijl in Bolands boek het literaire aspect van Petersburg aan bod komt.

De façades van Sint-Petersburg (Bas Lubberhuizen, euro 19,95) van Jan Paul Hinrichs leent zich goed voor een 'papieren' reis voor thuisblijvers. De literaire essays van onder andere Achmatova, Poesjkin en Brodsky zijn aanraders.

Nog mooier dan bij Capitool komt de stad visueel tot haar recht in St Petersburg - Architecture of the Tsars (Abbeville Press, euro 116,85) van Dmitri Shvidkovsky, een groot formaat salontafelboek met fotografie van Alex Orloff. De foto's in Petersburg Perspectives (Booth-Clibborn Editions, euro 59,20) werden gemaakt door de fotograaf van het Hermitage-museum. Tevens bevat dit boek bijdragen van gezaghebbende schrijvers. Het verschijnt binnenkort vanwege het derde eeuwfeest van Petersburg.

Boordevol nuttige informatie is de Engelstalige gids St Petersburg (Rough Guide, euro 21,20), waarin net als altijd verrassende details staan die in veel andere gidsen onvermeld blijven. Met beduidend minder pagina's (208 versus 480) is het eveneens Engelstalige St Petersburg (Lonely Planet, euro 20,95) toch wat lichter, zowel letterlijk als inhoudelijk. Een goede Duitstalige keuze is de Baedeker St. Petersburg (Mairs Geographischer Verlag, euro 16,20). De Marco Pologids St.-Petersburg (Van Reemst, euro 5,95) is een honderd pagina's tellend Nederlandstalig boekje met praktische informatie.

Het dagelijkse leven is beschreven in 33 Ogenblikken van geluk - avontuurlijke notities uit Sint-Petersburg (Van Gennep, euro 20,50) van Ingo Schulze. Het is een aanstekelijk leesboek, evenals Petersburgse vertellingen (Contact, euro 11,30) van Marente de Moor. Beide schrijvers beschouwen St.-Petersburg als hun meest geliefde stad. In Sint-Petersburg (Europese Bibliotheek, euro 17,50) volgt de schrijver J. Hosmar de Nederlanders die hun geluk zochten in Rusland. Mede door de foto's ontstaat een helder beeld van hun leven in de tsarenstad.

Indrukwekkend is De meester van Sint-Petersburg (Ambo/Anthos, euro 7,50) van J.M. Coetzee, een hommage aan Dostojevski, die zijn werk schreef in Petersburg. Coetzee verweeft feiten en fictie op sublieme wijze. Misdaad en straf van Dostojevski (Pandora, euro 10) is dus in St.-Petersburg geschreven en speelt zich daar ook grotendeels af. Lonely Planet heeft de Dostojevski-wandeling Crime & Punishment opgenomen.

Overige literatuur die ook de moeite waard is: Russische roman (Vassallucci, euro 17,50) van Meir Shalev, Journaal van een reis naar Rusland in 1867 (Hoogland & Van Klaveren, euro 10,25) van Lewis Caroll en Among the Russians (Penguin, euro 18,95) van Colin Thubron.

Voor ongeveer zeven euro zijn goede stadsplattegronden van Freytag & Berndt, ADAC of Falk te koop.

Voor Slovenië (pagina 3T) zijn slechts twee Nederlandstalige gidsen vermeldenswaard. De Dominicusgids Slovenië/Istrië (Gottmer, euro 10) ziet er het beste uit en geeft meer informatie dan het Reishandboek Slovenië (Elmar, euro 13,80). Bovendien is de Dominicusgids momenteel fors in prijs gedaald wegens een aanbieding. Slovenia (Lonely Planet, euro 22,50) is de uitgebreidste gids over Slovenië met veel nuttige tips, ook over accommodatie op boerderijen en in berghutten. Daarnaast worden stadswandelingen beschreven en ideeën voor bergwandeltochten gegeven. De berenjacht blijft buiten schot.

Dit jaar verscheen de Sunflower Wegwijzer voor Slovenië (Sunflower Books, euro 14,95), een handzaam Nederlandstalig gidsje met 41 wandelingen en enkele autotochten. Duitstalig is de wandelgids Wandern in Slowenien (Dumont, euro 15,25) met hoogteprofielen van iedere wandeling. Ideaal voor kortere wandelingen in het noorden van Slovenië is het eveneens Duitse boekje Julische Alpen uit de serie Rother Wanderführer (Bergverlag Rother, euro 13,05).

Mark Mazower geeft in De Balkan (De Bezige Bij, euro 18,50) een verhelderende visie op het tot voor kort explosieve gebied. De hoogleraar geschiedenis breekt een overtuigende lans voor een andere kijk op de 20ste-eeuwse Europese geschiedenis.

Van iets oudere datum is Balkanschimmen - Een reis door de geschiedenis (Het Spectrum, euro 21,75) van de Amerikaan Robert D. Kaplan. Hij doet verslag van de reizen die hij aan het einde van de jaren tachtig op de Balkan maakte.

In After Yugoslavia (Lonely Planet, euro 14,95) ontrafelt Zoë Brân de complexe geschiedenis van de Balkanlanden en verhaalt ze zeer objectief hoe de bewoners van deze landen met elkaar in conflict zijn geraakt.

De wegenkaart Slowenien (Freytag & Berndt, euro 7,95) met schaal 1:250.000 is voldoende om door het hele land te kunnen reizen. Eveneens van Freytag & Berndt (euro 6,95) zijn de wandelkaarten Julische Alpen en Steiner/Sanntaler Alpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden