Een blik in een sociale werkplaats

IN 1980 - Dick Nanninga had een bloemenwinkel en Johan Cruijff rookte nog, Roxy Dual Filter waarschijnlijk- beklaagde Kees Fens zich in deze krant over de overdaad aan informatie betreffende voetballers....

Paul Onkenhout

'Vroeger, ja vroeger las je nog wel eens een flonkerend sportverslag. En keken wij, leken, naar een flonkerende wedstrijd. Maar nu. We weten alles van die spelers en dat neemt alle plezier weg.'

Laatste zinnen van Fens: 'Een mooie wedstrijd? Ik weet het niet. Ik krijg meer een blik in een sociale werkplaats.'

Het is een interessante vaststelling. En dat in 1980, dus nog voor de komst van internet, commerciële televisiestations, gratis treinkranten en een flinke handvol sportbladen. Neem alleen al die rubrieken maar.

'De auto van . . .' is de trots van Voetbal International. Johan, een maandblad dat zó dik is dat de redactie alleen voor de inhoudsopgave al drie pagina's nodig heeft, introduceerde 'De boekenkast van . . .' en dan hebben we ook nog de rubrieken 'E-m@ilen met . . .' in Voetbal Magazine en 'De cd' in Sportweek. Het is een godswonder dat nog niemand op het idee is gekomen de voetballer en zijn huisdier te portretteren.

Oftewel: hoeveel trivialiteiten kan een mens verdragen?

Ik beweer niet dat alle plezier is weggenomen omdat ik alles van de spelers weet, zoals Fens kennelijk is overkomen. Nieuwsgierigheid naar onbeduidende details en anekdotes is mij niet vreemd. Maar enige terughoudendheid in de berichtgeving zou geen kwaad kunnen.

De verbeelding krijgt nauwelijks nog een kans nu voetballers iconen zijn geworden. De site waarop topspelers hun pietepeuterige geheimpjes prijsgeven heet niet voor niets www.icons.com.

Deze week werd trouwens bekend dat Jaap Stam en Pierre van Hooijdonk hun namen terugkrijgen. Nieuws! Onverlaten hadden de namen ingepikt en vastgelegd. De Amerikaan die de naam van Jaap Stam had gejat voor een domeinnaam, verdedigde zich door te zeggen dat in Amerika geen mens weet wie Jaap Stam is.

Zeer tot de verbeelding spreekt voorts de tatoeage op de arm van David Beckham (De Telegraaf, goed geïnformeerd als altijd, noemde hem deze week een 'beest in bed'). Ik las het eerste bericht over deze slepende kwestie in de treinkrant News.nl.

In Engeland had The Guardian de primeur. De krant onthulde dat de in het Hindi getatoeëerde naam van Beckhams vrouw Victoria verkeerd

was gespeld: Vihctoria.

Fijne zinnen in News.nl: 'Padmesh Gupta, president van de Britse Hindi-gemeenschap en redacteur van het Hindiblad Purvai reageerde geschokt: ''Degene die dit heeft geschreven, is duidelijk geen Hindi-expert. Er hoort geen h in de naam Victoria.''

Uit het kamp van Beckham werd gemeld dat de tatoeage is gecontroleerd door een Hindu-expert, waarna er een Engeland een brede maatschappelijke discussie losbarstte over het verschil tussen Hindoe en Hindi.

Naast dit magistrale verhaaltje, met uitspraken als 'Ik weet zeker dat er geen h in de naam hoort' (een woordvoerder van de Indiase commissie) staat een berichtje dat is overgenomen van een internetsite, voetbal.online.nl.

Een oud-speler van Barcelona, Julio Alberto Moreno Casas, zegt daarin over Van Gaal: 'Dat was een nazi en dan nog een eigenwijze ook.'

Moreno Casas, ik heb eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord, doet zijn ferme uitspraak op 'de Italiaanse voetbalsite Calciomercato' waar ik eerlijk gezegd ook nog nooit van had gehoord.

Martin Drent van FC Groningen heeft 25 cd's van André Hazes, lees ik trouwens net in een oude Sportweek. Citaat: 'Hazes is als Elvis.' En Zeljko Petrovic (RKC) vindt Al Pacino de beste acteur, vertelde hij Voetbal Magazine. Peter Wisgerhof (NEC) leest graag de Donald Duck en soms een boek van Baantjer, meldt VI deze week.

Het moet maar eens afgelopen zijn met dat geneuzel en die rubriekjes die zogenaamd informatief zijn (de mens achter de voetballer!), maar niets waardevols toevoegen en door journalisten alleen maar bedacht lijken om zelf geen mening te hoeven hebben.

Leve de voetballer die dat onder woorden brengt, zoals Marc van Hintum deze week in VI. Hij werpt de stelling op dat voetballers steeds meer gezien worden als de paria's van de maatschappij, domkoppen die alleen geïnteresseerd zijn in geld en auto's.

Hij adviseert jonge spelers van Vitesse zelfs om niet mee te werken aan bijvoorbeeld de rubriek Persoonlijk in VI. Dan wordt hen tenminste niet gevraagd naar hun favoriete boek en hoeven ze niet De Ontvoering van Freddy Heineken te antwoorden. Het biedt ze de kans te ontsnappen aan het clichébeeld, de sociale werkplaats van Kees Fens.

Laatste nieuws: Feyenoorder Ferry de Haan vindt, aldus Vara TV Magazine, Robert ten Brink de beste presentator en Ron Brandsteder de slechtste!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden